Salvador Illa no es desmarca. El primer secretari del PSC i líder dels socialistes a Catalunya ha abonat plenament el discurs que va donar ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Senat. Si ahir el cap de l'executiu afirmava que els referèndums "només divideixen" i que l'independentisme és "una teoria política del segle XX o el segle XIX", avui Illa ha reafirmat la seva avinença amb aquestes declaracions. "Jo crec que els temps actuals no van per aquí", ha dit, en referència a la possibilitat de celebrar un plebiscit sobre el futur de Catalunya.

 

Tot i això, ha volgut remarcar reiteradament el seu reconeixement cap a la gent que opta per l'independentisme. "Respecto profundament aquelles persones que creuen que aquesta és la solució, però jo crec que no", i ha afirmat que a Catalunya hi ha molta més gent que pensa com ell, "fins i tot la majoria" de la societat. En aquesta línia, Illa ha aprofitat per a repetir un clam que fa setmanes que dirigeix cap al president de la Generalitat, Pere Aragonès: exigir-li que reuneixi una taula de partits catalans.

En l'entrevista a Catalunya Ràdio se li ha preguntat, precisament, per una altra taula: la que ha de compartir el Govern de la Generalitat i el Govern espanyol i que s'anomena taula de diàleg, però que darrerament no s'ha practicat gaire. De fet, no es reuneix des de setembre i Pedro Sánchez l'ha ajornat sine die. Així, ha opinat que no es tracta "en absolut" d'un fracàs, recordant que ja s'ha reunit dos cops i que el cap de l'executiu espanyol va dir ahir que tornaria a reunir-se, si bé sense concretar cap data. En aquest aspecte, ha manifestat: "No em correspon a mi posar-la".

L'auge de Vox, culpa de l'independentisme

Salvador Illa també ha comprat el relat d'un altre company seu de partit, en aquest cas el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ahir va afirmar en una entrevista que "és obvi que l'emergència de la ultradreta a Espanya i a Catalunya és fruit del procés independentista i de com s'ha portat a terme el procés". Per la seva banda, el líder socialista s'ha mantingut proper a aquestes paraules: "Vostè creu que no té res a veure l'independentisme amb l'auge del nacionalisme espanyol més extrem? És reacció i contrareacció", ha expressat. Això sí, posteriorment, i interpel·lat per la periodista Laura Rosel, ha reconegut que l'extrema dreta no és un fenomen exclusiu a Catalunya i que hi ha altres factors en joc.

Sobre Junts: "fan d'oposició per mi"

La conferència d'Aragonès celebrada dilluns al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC), a la qual va assistir Illa, també ha estat sobre la taula. Les paraules del president de la Generalitat, que va fer una crida a la unitat de l'independentisme per obligar l'Estat a moure's van ser criticades per part de Junts, socis de Govern, per la manca de concreció. En aquest sentit, el líder socialista ha deixat entreveure que la formació de Puigdemont li està prenent la feina: "Fan d'oposició per mi". En aquesta línia, ha afirmat que la unitat en el Govern és "molt insuficient" per poder afrontar els problemes a Catalunya. "Es va veure abans i després de la intervenció d'Aragonès. Aquest Govern té un nivell de cohesió molt baix", ha dit.