La reacció des de l'òrbita de Junts davant la conferència del president, Pere Aragonès, al Museu Nacional d'Art de Catalunya s'ha mogut entre el silenci o, directament, les crítiques i els comentaris irònics. A la conferència, organitzada amb motiu del primer aniversari de les eleccions del 14-F que van donar una majoria absoluta a l'independentisme, Aragonès ha fet una crida a la unitat de l'indenpendentisme per obligar l'Estat a moure's en la negociació amb Catalunya per buscar una sortida a les reivindicacions indepedentistes. El president ha assegurat que, si no hi ha avenços a la taula de diàleg l'independentisme no es quedarà de braços creuats, però no ha concretat quines són les seves propostes en aquest cas.

La intervenció ha provocat els aplaudiments a les files d'ERC, però no ha estat tan celebrada a l'espai de Junts, socis dels republicans al Govern de la Generalitat. El diputat Francesc Dalmases ha dedicat una piulada irònica a la conferència. Sense citar la intervenció d'Aragonès ha penjat al seu comptes de Twitter un unicorn amb un "Ahà...".

piulada dalmases

Imatge de la piulada de Francesc Dalmases

Més explícita ha estat la piulada de l'expresident de la Cambra i diputat Joan Canadell, que ha explicat que el 2014, Artur Mas va presentar un pla per assolir la independència en 18 mesos; el 2016, Puigdemont va apostar pel referèndum o referèndum en 12 mesos; i "avui Aragonès insisteix en la taula de diàleg sine die..." "Hi ha un acord de govern a complir", adverteix.

Captura de Pantalla 2022 02 14 a les 21.20.07

Imatge de la piulada de Joan Canadell

Des de Demòcrates, formació que forma part del grup parlamentari de Junts, el secretari general de la formació, Antoni Castellà, es pronuncia en un sentit similar després de sintetitzar la proposta d'Aragonès amb tres punts: plenitud d'autogovern, recursos propis i dret a decidir. "Sona a un salt 10 anys enrere tot ignorant el primer d'octubre", retreu

Captura de Pantalla 2022 02 14 a les 21.22.11

Imatge de la piulada de Toni Castellà