Els referèndums "només divideixen" i l'independentisme és "una teoria política del segle XX o el segle XIX". Amb aquesta carta de presentació s'ha presentat Pedro Sánchez a la sessió de control del Senat d'aquest dimarts. En resposta a diverses preguntes, el president del govern espanyol ha insistit que la taula de diàleg, encara sense data per a la pròxima reunió, està funcionant i aquesta continuarà sent la seva aposta. I ha retret a Junts per Catalunya que justament no s'assegui en aquest òrgan bilateral entre l'Estat i la Generalitat.

El dirigent socialista s'ha enfrontat a les preguntes d'EH Bildu, que li ha reclamat solucions polítiques com un referèndum. I també a les del portaveu de Junts, Josep Lluís Cleries, ha interrogat sobre els compromisos del seu govern amb Catalunya. Després de relatar totes els greuges, Cleries ha recordat com The Economist ha classificat Espanya com a "democràcia defectuosa", un rànquing que fins llavors feia servir de manera recurrent el mateix Sánchez. Ho ha atribuït a la manca de respostes al conflicte polític. "No han cregut mai en aquesta taula de diàleg, per això no ha funcionat. Ha estat de posar i treure, en funció dels seus interessos electorals. Així no es resol un conflicte polític", ha criticat.

 

En la seva resposta a EH Bildu, el president del govern espanyol ha rebatut, "amb tots els respectes", que "l'independentisme és una teoria política que representa el segle XX o el segle XIX", i que en aquests moments cal integrar "totes les nacions" de la Unió Europea per a ser "suficientment grans i rellevants" en un ordre internacional amb "actors gegants". I ha reblat l'argument: "Disgregant, centrifugant el poder polític, farem d'Europa un actor amb menys capacitat". També ha rebutjat cap mena de consulta sobre la independència: "Els referèndums el que fan és dividir, plantejar qüestions absolutament binàries quan parlem de qüestions més complexes".

En resposta a Cleries, Pedro Sánchez ha reivindicat els seus passos en relació a Catalunya. "Podem convenir que hem passat del conflicte permanent al diàleg constant", ha defensat el dirigent socialista, que ha recordat que aquest divendres es reunirà la comissió bilateral per a "materialitzar molts traspassos". En aquest sentit ha subratllat que "avui Catalunya està millor que fa cinc anys". I ha retret l'absència de Junts per Catalunya a la taula de diàleg, recordant el Sit and Talk que propugnaven. Cleries li ha preguntat quina taula de diàleg és aquesta on es veten persones com les proposades pel seu partit.

Atac al PP

Dos dies després de les eleccions a Castella i Lleó, Pedro Sánchez també ha confrontat amb el PP, que li ha posat els resultats dolents del PSOE damunt la taula. "El problema és que si un parla com Vox, fa política com Vox i actua com Vox, al final la gent acaba abandonant la mala còpia i es queda amb l'original", els ha dit. Davant la petició d'abstenció dels populars, el dirigent socialista els ha instat a explicar per què la volen (per no dependre de l'extrema dreta de Vox). "Nosaltres no som culpables ni responsables dels acords que mantenen amb la ultradreta a Múrcia, Madrid, Andalusia i molts llocs", els ha replicat Sánchez, que ha avisat que "qualsevol retrocés comptarà amb la resposta contundent i ferma, dins la legalitat, del govern d'Espanya".