El secretari General de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat aquest dimarts que té constància que la via unilateral per a una nova declaració d'independència "no està a l'agenda" del Govern de Quim Torra, amb qui es va reunir aquest dilluns a la Generalitat.

"Em consta que la via unilateral no està a l'agenda i això no és una opinió, és informació", ha sentenciat Iglesias preguntat per aquest assumpte després que el propi Torra, després de reunir-se amb ell, afirmés que és necessari un nou 1 d'octubre a Catalunya per avançar en el seu objectiu d'independència.

"Al senyor Torra li agradaria que Catalunya no formés part d'Espanya. Ahir li vaig intentar explicar que des d'altres valors, amb un encaix constitucional diferent que reconegui Catalunya com a nació, podem compartir un Estat i des dels valors republicans", ha explicat.

Segons ha dit, "això va a implicar parlar de moltes coses en les que no s'està d'acord", però cal "apostar pel carril de diàleg i vies democràtiques", ja que "l'assumpte de Catalunya és greu" i el "problema polític a Espanya amb la plurinacionalitat i l'encaix territorial" també.

En aquest context, s'ha referit a la situació dels presos polítics a la presó preventiva per reiterar que té constància de "la voluntat" del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, de "fer el que estigui a la seva mà per facilitar" l'acostament, "alguna cosa que és un principi humanitari de qualsevol legislació penitenciària".

En la seva opinió, "que els presos puguin estar prop de les famílies, que es pugui parlar amb els presos, que formin part de la interlocució a l'hora de solucionar aquest conflicte és alguna cosa molt important" en el que cal "arremangar-se" per "ajudar al fet que hi hagi un diàleg".

"És una vergonya que Amnistia Internacional hagi de treure els colors al nostre país dient que aquí hi ha presos de consciència. Jo no vull viure en un país on hi hagi presos de consciència, vull viure en un país on hi haurà diferències polítiques, on no estarem d'acord en tot, però on els problemes es poden solucionar asseient-nos tots a la taula i amb altura d'Estat", ha comentat.