El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha emplaçat el president, Quim Torra, a sustentar el diàleg amb l'Estat en els valors republicans. "Només des dels valors republicans es pot construir un futur en què Espanya i Catalunya comparteixin Estat. Només des dels valors republicans es podrà armar un entramat constitucional i institucional", ha assegurat.

Els dos polítics s'han reunit aquest dilluns al Palau de la Generalitat en una trobada en què el líder podemita ha defensat la necessitat que el diàleg de Catalunya amb l'Estat es basi en el diàleg i no en la judicialització i on ha admès que la resposta de la monarquia davant l'1-O va ser "molt maldestra".

"Els valors republicans són la millor manera perquè Catalunya i Espanya puguin seguir caminant juntes i construint un futur juntes", ha assegurat en la roda de premsa que ha protagonitzat en acabar la reunió de més d'una hora.

A parer del líder de Podemos, els valors republicans han de ser una "inspiració per al diàleg", atès que "només des dels valors republicans es poden entendre dues coses fonamentals: la justícia social i la plurinacionalitat". 

"Ha de ser un diàleg entre futur i passat", ha assegurat després de recordar que el cas Urdangarin ha demostrat que la monarquia espanyola està vinculada a la corrupció ―"és indiscutible"― i que la transició va ser, en paraules de Manuel Vázquez Montalbán, una "correlació de febleses".

El polític morat ha emplaçat Torra a dialogar amb Pedro Sánchez tot i el rebuig del PSOE al dret a l'autodeterminació perquè "això en cap cas ha d'impedir el diàleg i l'exploració de vies democràtiques per solucionar el conflicte amb Catalunya".

Iglesias ha defensat l'acostament dels presos, tal com estableix la legislació ―"em consta que Pedro Sánchez està d'acord amb l'acostament", ha insistit―, i ha assegurat que té intenció de visitar-los quan sigui possible.

Relació estable

De la seva banda, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, que junt amb el líder dels Comuns, Xavier Domènech, s'ha incorporat a la segona part de la reunió, ha assegurat que la voluntat del seu govern és mantenir una "relació estable" amb Podemos i els Comuns, per tal de "treballar espais de diàleg i trobar punts en comú per poder seguir treballant".

Artadi ha explicat que divendres havia parlat amb la ministra Meritxell Batet a Tarragona de la reunió que Torra i Pedro Sánchez han de mantenir el dia 9, i que, tot i encara no ha fet arribar els temes de la trobada a la ministra "no serà cap sorpresa per a ningú". "No hi pot haver línies vermelles. Hi ha temes que són molt importants i entenem que ha d'haver-hi un diàleg a nivell bilateral que se centri en el tema principal", ha advertit.