Després d'abandonar el govern espanyol i el seu partit, Pablo Iglesias està aprofitant la seva nova vida als mitjans per revelar alguns dels secrets de la política espanyola. Aquest dilluns ha parlat sobre l'exdirector del gabinet del president espanyol Iván Redondo, al qual s'ha referit com una figura imprescindible en la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Aquest moviment era una "obvietat" per Podemos, la formació d'Iglesias. "Però, segurament, per a un PSOE sense Iván Redondo hauria estat molt més complicada", ha assegurat en la tertúlia de RAC1.

Els escacs aleatoris

"Iván ha intentat construir un concepte de tàctica política que anomenava 'els escacs aleatoris', que està fonamentat en la manera de jugar de Bobby Fischer, que consistia a fer jugades inversemblants que canviaven per complet la realitat del tauler", ha explicat Iglesias. Aleshores, "a partir d'aquí, l'habilitat i la velocitat dels jugadors era determinant".

Aquesta estratègia política interessava molt a Podemos, segons ha assenyalat el seu exlíder. "Era molt de l'estil de Redondo de fer política i era una de les raons per les quals nosaltres li agradàvem", ha afirmat.

La ruptura entre Redondo i Sánchez

Però les revelacions s'acaben aquí. Iglesias no ha volgut entrar en els motius pels quals les relacions entre Redondo i el president espanyol, Pedro Sánchez, s'han trencat. "Crec que Iván ha sigut una de les ments fonamentals, se'm fa estrany", ha dit.

L'exvicepresident de l'executiu espanyol també ha mostrat la seva sorpresa perquè en el comandament central del president del govern espanyol només quedi la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. Iván Redondo, Adriana Lastra, Carmen Calvo i José Luis Ábalos ja han abandonat l'Executiu.

iglesias rac1

Pablo Iglesias en la tertúlia de RAC1 / RAC1

Redondo ha parlat aquest cap de setmana sobre la seva sortida, que ha aclarit que va ser una petició seva. "Seré molt clar: vaig decidir parar i vaig parar, i el president ho va entendre", ha explicat. Tot i això, ha intentat descartar problemes amb Sánchez: "Sempre hem tingut una relació especial que mantenim i cuidem".

Finalment, Iglesias ha parlat sobre l'exlíder de Ciutadans, Albert Rivera. En aquest cas, no ha destacat cap mena de relació "especial", ja que mai han tingut "converses telefòniques regulars". Tot i això, ha revelat com Rivera li va enviar un missatge de suport quan va decidir deixar la política: "Ja veuràs que la vida pot ser agradable".

 

Imatge principal: L'exdirector del gabinet del president espanyol Iván Redondo / Europa Press