Tot i que en un primer moment va decidir deixar de banda Twitter i les declaracions polèmiques després de retirar-se de la política pel fracàs electoral a Madrid, Pablo Iglesias aprofita la seva nova condició com a tertulià o columnista a diferents mitjans, molts d'aquests catalans, per carregar contra el PSOE i Pedro Sánchez. Aquest cop, el motiu ha estat el polèmic gir vers la situació del Sàhara Occidental, donant per bo el pla d'autonomia plantejat pel Marroc, que els socis minoritaris del govern de coalició en cap cas comparteixen, tot i que de moment no ha tingut cap mena de repercussió. Aquesta és l'enèsima crisi entre els dos partits que arriba poc després de la generada per l'enviament d'armes a Ucraïna. En aquest context, Iglesias ha carregat contra Sánchez en una tertúlia a RAC1, assegurant que "no hi ha res més imprudent que refiar-se" del cap de l'Executiu.

"Quan digui que no convocarà eleccions, qui se'l creurà? Convocarà eleccions en el moment que més li convingui i sense avisar a ningú", ha reblat Iglesias aquest matí, contradient el que va anunciar el mateix Sánchez en l'últim ple de Pablo Casado com a líder de l'oposició al Congrés enmig de la crisi del Partit Popular, quan va assegurar que no s'aprofitaria de la seva dèbil situació per posar les urnes. En aquest sentit, qui va ser líder de Podemos creu que tant Sánchez com el PSOE no han mesurat bé aquest canvi de postura sobre el Sàhara, ja que compromet la seva pròpia credibilitat, suggerint que potser, enmig de la guerra d'Ucraïna, van pensar que aquest anunci passaria desaparegut. 

En aquest sentit, Iglesias ha apuntat que el Marroc va fer públic "immediatament" el pacte amb Sánchez, com fa tothom, perquè ja és ben sabut que "no te'n pots refiar" del president del govern espanyol. 

Cínic i hipòcrita 

Per l'exvicepresident, tot el que ha anat succeint en els últims dies sobre la situació del Sàhara no és res més que una nova prova del "cinisme" del PSOE i també de la seva "hipocresia", abanderant la defensa del dret internacional davant la invasió d'Ucraïna amb l'enviament d'armes a Ucraïna perquè els ciutadans es puguin defensar davant l'agressor, mentre "menysprea" les resolucions internacionals sobre el Sàhara. En aquest cas, Sànchez s'ha alineat amb l'administració nord-americana i l'alemanya. "Aquesta hipocresia els hi sortirà cara", ha augurat Iglesias, recordant la responsabilitat d'Espanya amb el poble sahrauí, "persones refugiades amb DNI espanyol", que han estat humiliades per un autòcrata com és Mohamed VI, rei del Marroc. Iglesias ha censurat així el "nivell de traïció" que implica el gir de Sánchez amb la posició d'Estat que ha mantingut Espanya, plasmada en el reconeixement al dret d'autodeterminació al Sàhara Occidental.

Amb tot, però, Iglesias no creu que Sánchez sigui l'únic que ha perdut credibilitat dins del govern espanyol amb aquesta decisió. També s'ha fixat en Margarita Robles una de les seves principals rivals i amb qui va protagonitzar la majoria de picabaralles quan el morat encara en formava part: "Quan surti Margarita Robles a parlar de democràcia qui se la creurà? Quan surti el ministre d'Exteriors, a qui molts veuen com un operador dels interessos del Marroc parlant de democràcia i dret internacional, qui se'l creurà?", s'ha preguntat Iglesias. 

Sense sortir del govern 

Amb tot, l'exvicepresident ha defensat que Unidas Podemos continuï formant part del govern espanyol, tot i aquesta traïció, ja que creu que Sánchez estaria "molt més feliç i còmode" governant sense aquests ministres, "necessaris" per garantir polítiques progressistes.