El viratge de Pedro Sánchez al Sàhara Occidental, enterrant l'autodeterminació del poble saharaui, l'ha deixat sense aliats. Aquest migdia, fins a onze formacions al Congrés dels Diputats, la majoria socis parlamentaris del govern espanyol, han registrat una petició de compareixença del president espanyol perquè doni explicacions. La iniciativa podria prosperar gràcies al PP, que també ha registrat una petició a la cambra baixa. De moment, Unidas Podemos no aclareix què farà, malgrat el malestar. La Moncloa només ha oferta, de moment, la compareixença el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares.

La petició de compareixença del president del govern espanyol va ser impulada per ERC i ha estat registrada conjuntament aquest migdia amb Junts per Catalunya, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País, Compromís, Nova Canàries i Coalició Canària. Concretament demanen la seva compareixença de forma urgent davant del ple del Congrés “per a informar del canvi de posició respecte del Sàhara Occidental". El soci petit de La Moncloa, Unidas Podemos, encara no ha aclarit si hi donarà suport.

 

La realitat és que el gir de Pedro Sánchez, enterrant l'autodeterminació del Sàhara Occidental i acceptant la proposta d'autonomia del Marroc, ha provocat un bon terrabastall dins del govern espanyol. Tots els ministres d'Unidas Podemos van sortir a criticar immediatament la decisió, començant per la vicepresidenta segona Yolanda Díaz. "Reafirmo el meu compromís amb la defensa del poble sahrauí i amb les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Tota solució al conflicte ha de passar pel diàleg i el respecte a la voluntat democràtica del poble sahrauí. Hi continuaré treballant", va escriure Díaz a Twitter. Unes crítiques que no s'han aturat.

També hi ha veus socialistes que se n'han desmarcat. És el cas de la presidenta del Govern balear Francina Armengol, que va expressar-se aquest diumenge també a través de les xarxes socials: "Sóc conscient que vivim temps complicats, però ara, més que mai, és important respectar i defensar un dels valors més universals: els drets humans. El poble sahrauí es mereix viure en pau i llibertat. Des del cor, tot el meu suport a les famílies i el poble sahrauí".

Les crítiques també han vingut des del terreny. El Front Polisario ha qualificat la decisió de "lamentable" perquè "dona suport a l'ocupació" i "legitima la repressió". També un soci estratègic com Algèria, que ha denunciat que no va ser avisat del viratge i ha cridat a consultes el seu ambaixador a Madrid, Said Musi.