ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
L'expressió que va fer servir la ministra Ione Belarra va aprofundir en la ferida oberta a La Moncloa. La secretària general de Podemos va tractar de "partits de la guerra" els qui donen suport a l'enviament d'armes a Ucraïna, entre els quals s'hi troben el PSOE. Aquest dilluns ha arribat la reculada, en una situació de màxima tensió entre els dos socis. La portaveu de la formació morada, Isa Serra, ha volgut deixar clar que no es referien als socialistes i que, malgrat les diferències que tenen, "Pedro Sánchez pot comptar amb el nostre suport" en un moment tan complicat. També ha insistit en les "vies diplomàtiques" i en la poca eficàcia de l'enviament d'armes.

En roda de premsa aquest dilluns, Isa Serra ha estat preguntada de forma reiterada per l'expressió "partit de la guerra" aplicada al PSOE. I ha volgut deixar clar que no es referien als socialistes, que simplement es referia al "fervor bel·licista". La portaveu de Podemos ha assegurat que "estem en temps molt difícils" i que "Sánchez compte amb el nostre suport encara que no pensem igual". I hi ha insistit en una resposta posterior: "Sánchez sap que en aquests moments difícils pot comptar amb Podemos, encara que tinguem diferències". També ha descartat una hipotètica sortida del govern espanyol, perquè la "tasca" d'Unidas Podemos és "fonamental" per a les polítiques que s'han dut a terme durant aquests dos anys.

Això sí, la formació morada no s'estalvia algunes crítiques. Isa Serra ha assenyalat la "incoherència" i la "hipocresia" que suposa enviar armes a la resistència ucraïnesa "mentre paguem milions a Putin pel gas que importem" de Rússia. Ha xifrat en 660 milions d'euros diaris els pagats a Rússia pel seu gas.

Des de Podemos insisteixen en la seva posició, carregant contra l'"escalada bèl·lica" que suposa l'enviament d'armes, que només genera més guerra: "És fonamental insistir que estem d'acord que cal parar els peus a Putin i apostar per les vies diplomàtiques". Ha remarcat que és el mateix que ha defensat les Nacions Unides i ha lamentat que les delegacions russa i ucraïnesa estan molt soles en aquest diàleg. "No estan comptant amb el suport que necessiten", ha assegurat, reclamant que hi hagi observació internacional i mediadors que donin suport al procés.

Robles: "No es pot mirar cap a una altra banda"

Aquest matí ha estat Margarita Robles qui ha respost a Belarra. En una entrevista a Onda Cero, la ministra de Defensa ha recordat a Podemos que "l'únic que està fent la guerra és Putin" i que "qualsevol persona amb un mínim de sentit humanitari no pot mirar cap a una altra banda". En aquest sentit, la dirigent socialista ha assegurat que "tots els partits estem per la pau", però ha afegit que "de la pau no només cal parlar-ne", sinó que "cal treballar-hi" més enllà de les "consignes i frases fetes". I ha reblat: "Amb la pau un s'hi compromet fent coses".

Mentrestant, Pedro Sánchez té previst viatjar aquest dimarts a Letònia per a visitar les tropes espanyoles desplegades en aquest país. Segons confirmen des de La Moncloa, es desplaçarà fins a la base militar d'Adazi, on està el contingent de l'Exèrcit espanyol. Ho farà acompanyat del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i també hi seran present el primer ministre de Letònia, Krisjanis Karin, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau. Després de la visita, els quatre dirigents oferiran una roda de premsa conjunta.