El vicepresident segon espanyol, Pablo Iglesias, ha considerat "inacceptable en una democràcia" que s'espiés el president del Parlament, Roger Torrent, i altres dirigents independentistes catalans infectant-los el telèfon mòbil amb l'aplicació israeliana Pegasus.

En declaracions al diari The Guardian, que va destapar el cas conjuntament amb El País, Iglesias ha assegurat que es tracta d'un afer polític "a més d'òbviament judicial" i ha apostat per investigar el cas en comissió parlamentària. "No es pot permetre que això sigui part del present; ha de quedar relegat al passat", ha afegit.

roger torrent hackeig compareixença - marc puig

Roger Torrent i Ernest Maragall durant la compareixença després de la revelació de l'espionatge | Marc Puig

Iglesias opina que els líders independentistes afectats "van ser espiats per les seves responsabilitats polítiques". Per això, ha insistit a fer una crida a investigar-ho i ha dit tenir "plena confiança en el Ministeri de l'Interior i les forces de seguretat". "Òbviament, estem molt preocupats pel que sabem fins ara sobre aquests programes espies i l'afer s'ha d'investigar per tal que puguem deslliurar-nos-en d'una vegada", ha conclòs.

El grup parlamentari d'Unidas Podemos ja va signar conjuntament amb ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís una declaració conjunta per denunciar el presumpte espionatge​. Per altra banda, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va assegurar que si hi havia hagut algun "transgressor" de la llei "se l'hauria d'investigar".

Accions legals

Aquest matí, tant Torrent com el líder d'ERC i diputat al Parlament, Ernest Maragall, han anunciat que emprendran accions legals. Concretament, es querellaran contra el que va ser director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI)Félix Sanz Roldán, per l'espionatge contra ells a través del hackeig dels seus telèfons mòbils. La querella que posaran els dos líders d'ERC serà per intrusió no autoritzada i espionatge i escoltes il·legals.