El president del Parlament, Roger Torrent, i el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, es querellaran contra el que va ser director del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán, per l'espionatge contra ells a través del hackeig dels seus telèfons mòbils.

RAC1 ha explicat que la querella que posaran els dos líders d'ERC serà per intrusió no autoritzada i espionatge i escoltes il·legals. 

El CNI disposa del programa

Aquest dijous al matí s'ha fet públic que el CNI disposa del programa d'espionatge Pegasus que es va fer servir per accedir al telèfon mòbil del president del Parlament, Roger Torrent, i d'Ernest Maragall i espiar-los. 

El programa d'espionatge Pegasus, desenvolupat per la companyia israeliana NSO, només el poden comprar els governs i les forces i cossos de seguretat. Pegasus permet controlar i tenir accés a gairebé tot el terminal que s'ha hackejat.

Aquest programa permet a l'agressor sentir converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l'historial de navegació i activar la càmera i el micròfon del mòbil. El País confirma que el servei secret CNI compta amb aquest sistema.

"Evidències tècniques"

L'advocat Andreu Van den Eynde ha explicat a la citada emissora que un "cop tenim evidències tècniques" que es va produir l'atac contra els líders d'ERC, s'ha decidit tirar endavant amb la querella contra Sanz Roldán, el màxim responsable del CNI en el moment de l'espionatge.

El lletrat ha assegurat que si es demostra que un jutge del Suprem, que és la persona que, teòricament, autoritza les escoltes i l'espionatge, ha avalat punxar el telèfon de Torrent, "s'haurà de veure si una autorització judicial així respecta els drets fonamentals".

Van den Eynde s'ha mostrat convençut que es tracta d'un cas d'espionatge d'Estat contra l'independentisme i ha afegit que la querella es presentarà la setmana vinent.

"Tot indica que darrere hi ha el CNI"

Torrent, ha defensat la decisió de presentar una querella contra Sanz Roldán. "Era el màxim responsable del CNI en el moment de l'atac", ha argumentat en una entrevista a la Cadena Ser. Segons Torrent, hi ha "evidències i indicis contextuals" que fan pensar i dirigir la responsabilitat cap al Centre Nacional d'Intel·ligència". Torrent ha explicat que ha parlat amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, i que aquesta li ha negat que els serveis d'intel·ligència espanyols hi estiguin implicats.

"El CNI disposa d'aquest software. Tot ens indica que darrere hi ha el CNI", ha afirmat contundentment el president del Parlament.

"Estem carregats de raó"

Per la seva banda, Maragall ha indicat a Catalunya Ràdio que "estem carregats de raó per emprendre una acció penal contra l'exdirector del CNI, tenim tots els indicis per dir que hi ha hagut una actuació delictiva".

En la mateixa línia, ha subratllat que "l'estat espanyol és corrupte i delinqüent" però ha matisat que malgrat que "l'incident augmenta la desconfiança amb l'altre interlocutor a la taula de diàleg" es mantenen ferms en el diàleg.