L’independentisme, el nacionalisme i el sobiranisme ha tornat a fer pinya al Congrés per a fer una denúncia: l’actuació de les clavegueres de l’Estat contra la dissidència política. Sobre el terreny concret, Unidas Podemos, ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han signat una declaració conjunta per denunciar el presumpte espionatge contra el president del Parlament, Roger Torrent, però també les informacions referides al cas Villarejo. Demanen “investigar fins al final” aquests casos donada la seva gravetat.

El text signat pels diferents grups del Congrés critica que l’ús del programa Pegasus “per motius polítics per a perseguir la dissidència és intolerable i impropi d’un estat democràtic i de dret”. En aquest sentit, lamenten que “un cop més, les clavegueres de l’Estat actuen contra la dissidència política amb eines opaques i antidemocràtiques que vulneren drets fonamentals”. Constaten que “no és la primera vegada que es recorre a la guerra bruta per a perseguir adversaris polítics”.

 

"Aquesta mateixa cambra va constatar l'existència d'una policia patriòtica dedicada a atacar els rivals polítics que comptava amb el seu braç mediàtic i el seu braç judicial", assenyalen en el manifest. "No ens resignarem a viure en un Estat on et poden espiar en funció de les teves idees polítiques. En una societat que es pretengui democràtica no pot tenir cabuda la persecució de rivals polítics amb l'ús de mètodes il·legals, com lamentablement hem constatat en massa ocasions", afegeixen. I adverteixen: "Això ens ha de preocupar a tots els demòcrates".

Per tot això exigeixen al govern espanyol que "investigui els fets", depuri responsabilitats i adopti mesures dràstiques per garantir que ningú no serà víctima d'espionatge per defensar un determinat projecte polític". De la mateixa manera, proposen que el Congrés "investigui novament l'existència de les clavegueres de l'Estat, també en la seva dimensió mediàtica, en el marc d'una comissió àmplia en la qual puguin comparèixer tots els implicats i implicades".

"No deixarem d'exigir responsabilitats. Aquests fets cal investigar-los. Mai no normalitzarem pràctiques il·legals que vulneren drets fonamentals. És una exigència democràtica", asseguren.