El diputat d'ERC i regidor municipal pel mateix partit a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall també hauria estat espiat a través del programa Pegasus, el programari de la companyia israeliana NSO que només es ven a governs i que s'introdueix al mòbil de la víctima per controlar-ne els continguts.

Així ho publica aquest dimarts a la tarda el diari El País, que juntament amb The Guardian ja ha destapat els presumptes espionatges amb el mateix sistema al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, a l'exdiputada Anna Gabriel i al treballador de la Diputació de Barcelona i membre de l'ANC Jordi Domingo.

ernest maragall ajuntament barcelona - acn

Ernest Maragall en el plenari de Barcelona el juny del 2020 | ACN

Segons El País el telèfon de Maragall es va infectar el 2019 amb el programari espia a través del mateix sistema amb què s'hauria atacat el mòbil de Torrent, aprofitant una bretxa de seguretat en l'aplicació WhatsApp. Entre l'abril i el maig d'aquell any, aquest escletxa es va utilitzar per introduir el programa en almenys 1.400 telèfons arreu del món, revela el rotatiu madrileny.

El grup de ciberseguretat canadenc Citizen Lab, que investigava l'error de WhatsApp, ha revelat el cas dels espionatges i, segons el diari espanyol, el grup i els responsables de l'aplicació de missatgeria s'han posat en contacte amb els afectats per alertar-los. El rotatiu afirma que aquest mateix dimarts Maragall ha estat alertat de la qüestió.

La número dos dels republicans a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, ja ha demanat al govern d'Ada Colau que condemni l'espionatge. "Cal exigir responsabilitats", ha afegit en un tuit.

Les accions legals de Torrent

Després que el hackeig a Torrent sortís a la llum, el president de la cambra catalana ha anunciat en una compareixença oficial que es duran a terme "totes les accions polítiques i legals necessàries per arribar al fons de la qüestió i que anirà fins al final per aclarir el tema".

A més, ha apuntat directament al govern espanyol i li ha preguntat "a quanta gent està espiant de manera impune". De la mateixa manera, ha matisat que si l'executiu espanyol no és conscient d'aquesta pràctica "no pot permetre que quedi impune".

Imatge principal: Ernest Maragall atén els mitjans de comunicació als passadissos del Parlament | ACN