El ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha celebrat que la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat que es va reprendre ahir no tingui dates ni terminis. "La fixació de calendaris afegeix una pressió innecessària", ha dit en una entrevista aquest dijous al Planta Baixa de TV3.

Iceta ha valorat que la taula "va anar bé". "Vam constatar des d'ambdues parts la voluntat de parlar a fons dels temes que es plantegessin. I que és un diàleg polític per resoldre un conflicte polític", ha afirmat.

Sobre que la taula no tingui terminis, tal com ambdós presidents van deixar clar després de la seva reunió, Iceta ho ha celebrat i ha afegit que es va acordar "que es procediria amb diligència però sense la pressió d'un compte enrere".

Preguntat sobre el fet que no hi hagi data per a la propera trobada, el ministre socialista ho ha trobat "magnífic" i ha comentat que "quan hi ha confiança entre les parts, no cal posar dates, sinó constatar que hi ha esforç". "Els resultats aniran sortint", ha vaticinat tot afegint que les trobades requeriran discreció.

En aquest sentit, Iceta ha reivindicat que amb això es pretén "poder parlar amb llibertat i a fons" i "comunicar acords, no detalls". "Moltes de les reunions que van fer possible la Constitució no eren ni públiques ni conegudes", ha posat a tall d'exemple.

Les prioritats de la taula

Pel que fa a les prioritats que ha de tenir la taula, Iceta ha rebutjat que la reforma del delicte de sedició ho sigui. En canvi, ha apel·lat a "posar-nos d'acord en tot allò que puguem a curt termini i que suposi un avenç per a la societat catalana". "Altres aspectes són més difícils, i cal deixar-los per més endavant. Aquesta és la nostra perspectiva, la de la Generalitat és una altra", ha reconegut.

Preguntat sobre les discrepàncies entre ERC i Junts a causa dels representants designats pels de Carles Puigdemont, que Aragonès va vetar, Iceta no s'hi ha volgut posar i ha respost que és un "afer intern". "La delegació catalana la nomena el president Aragonès. Ha nomenat aquesta i amb aquesta parlem. Estarem d'acord si finalment s'amplia", ha afegit.

Iceta, que ha explicat que ser ministre de Cultura i Esport li ha "complicat l'agenda" per tots els actes als quals ha d'assistir i els viatges que ha de fer, ha descartat que a la taula de diàleg s'hi afronti la negociació dels pressupostos espanyols. "El govern de Catalunya ha posat molt èmfasi en separar una cosa de les altres. No és necessari que la taula diàleg ho abordi", ha dit.

 

Imatge principal: el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, a la Moncloa / Foto: Efe