El president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de mantenir una reunió de gairebé dues hores amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha amagat les diferències abismals que l'Estat i la Generalitat mantenen en la negociació del conflicte polític. Això no obstant, ha defensat el "reinici" de les converses que avui posava en marxa la taula de diàleg i ha advertit que requerirà "temps i perseverança" per començar a aconseguir avenços i que s'haurà de fer "més enllà de terminis molt concrets".

Aragonès i Sánchez s'han reunit al Saló dels Diputats, que precedeix el despatx oficial del president de la Generalitat. La trobada ha començat a les tres de la tarda i ha durat molt més del que estava previst, mentre els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent, rebien els quatre ministres amb qui havien de mantenir la reunió negociadora.

En acabar, Sánchez ha protagonitzat una roda de premsa, i tot seguit ho ha fet Aragonès. Abans de començar la intervenció d'Aragonès, un uixer del palau de la Generalitat ha retirat la bandera espanyola que havia hagut rere el president espanyol durant la seva compareixença.

 

Periodicitat i discreció

Tant Sánchez com Aragonès han coincidit en constatar l'enorme distància que separa les dues parts i la complexitat que comportarà aquesta negociació, però han insistit en la voluntat de construir un context polític més favorable i de confiances per intentar trobar una sortida al conflicte entre Catalunya i l'Estat. Aragonès ha reclamat "metodologia, periodicitat i discreció".

L'apel·lació a les concrecions i als avenços més que no pas terminis no ha estat improvisada. De fet l'ha repetit dos cops, en un referència implícita al termini de dos anys acordat amb la CUP abans de buscar una alternativa a la taula de diàleg.

 

El presidente del Govern, Pere Aragonès, comparecencia, mesa de diálogo, Palau de la Generalitat - Sergi Alcàzar

El president del Govern, Pere Aragonès, en la seva compareixença al Palau de la Generalitat. / Foto: Sergi Alcàzar.

Paper a la negociació

Tot i que ahir va ser designat pel Consell Executiu com a membre de la delegació catalana, Aragonès no ha intervingut a la reunió de la taula de diàleg, perquè tampoc ho ha fet Pedro Sánchez que en un primer moment es resistia fins i tot a fer-se una fotografia protocol·lària amb els negociadors asseguts a la Sala Torres Garcia. "Jo participaré a la mesa en els mateixos termes que hi participa el president del govern espanyol", ha insistit.

Davant la pretensió del govern espanyol d'abordar el que Sánchez minuts abans ha descrit com l'agenda del retrobament, Aragonès ha insistit que "la mesa aborda un conflicte polític molt més profund, que no es tanca en una determinada política sectorial". Igualment ha volgut diferenciar aquesta negociació de la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat malgrat que ha admès que  "tot ajuda". "Evidentment, però les matèries són diferents. I la pròpia dinàmica, aquí som dos governs i els pressupostos es debaten al Congrés", ha reblat. 

També en una nota posterior del Govern en acabar la reunió de la taula de diàleg, es detallava que "Vilagrà i Torrent han deixat clar que en el marc de la mesa de negociació s'hi ha de tractar únicament qüestions relacionades amb la resolució del conflicte polític, i no d'altres aspectes sobre inversions, infraestructures o competències, que tenen altres espais".

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez y el presidente del Govern, Pere Aragonès, mesa de diálogo, Palau de la Generalitat - Sergi Alcàzar

Els ministres Félix Bolaños, Yolanda Díaz, Isabel Rodríguez i Miguel Iceta, amb els dos presidents, Pedro Sánchez i Pere Aragonès, i els consellers, Roger Torrent i Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat. / Foto: Sergi Alcàzar.

Amnistia i autodeterminació

Tot i que Sánchez ha insistit a rebutjar les exigències amb que l'independentisme arriba a la taula de negociació, Aragonès ha reiterat que la proposta de la delegació catalana és "amnistia, autodeterminació, fi de la repressió i referèndum" i que es defensarà amb "posicions molt fermes".

Pel que fa l'absència de Junts, ha explicat que compartiria amb el vicepresident, Jordi Puigneró, el resultat de la reunió i ha recordat que la previsió és ampliar la delegació catalana per incorporar-hi els socis. De moment, però, a la taula negociadora d'avui hi havia quatre ministres espanyols davant de dos consellers.

El president ha insistit al llarg de la roda de premsa en la necessitat d'avançar cap a una resolució democràtica del conflicte entre Catalunya i l'Estat i ha destacat que la mesa d'avui és la resposta al Spain Sit and Talk que es demanava als carrers. "La d'avui no és una nova trobada, una segona trobada, sinó un reinici del procés de negociació després de la inactivitat de la pandèmia", ha insistit.

Ha defensat el reconeixement institucional mutu, davant un conflicte de naturalesa política que requereix un diàleg de caràcter democràtic que, ha insistit, haurà de ser referendat per la ciutadania. "Hem de dir amb tota honestedat que som molt lluny en les posicions, que encarem les negociacions constatant les dificultats d'aquest tipus de processos, però que també subratllem la voluntat de treball i que la taula de negociació és l'instrument adequat per avançar en una resolució del conflicte", ha reblat.

 

A la imatge principal, els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès, durant la reunió al palau de la Generalitat prèvia a la de la taula de diàleg / Sergi Alcàzar