"Les imatges són importants des del punt de vista polític". Amb aquestes paraules ha calibrat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva intervenció aquesta tarda davant dels periodistes, el pes de la fotografia que avui oferia presentant-se al palau de la Generalitat per reunir-se durant gairebé dues hores amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "L'enorme potència del missatge polític", ha reblat.

Ho deia des de la Galeria Gòtica del Palau, davant d'un Sant Jordi sense drac i amb dues banderes al darrere, una catalana i una espanyola, que un uixer ha retirat discretament abans que Aragonès comparegués tot seguit.

Ujier quita bandera españa reunion mesa de dialogo / Sergi Alcàzar

Un uixer retira la bandera espanyola abans de la compareixença de Pere Aragonès / Sergi Alcàzar

Amb aquesta consciència sobre el pes de les imatges, quan el dispositiu de la Moncloa ha aterrat al Palau, s'ha encarregat d'explicar als periodistes que, després de setmanes d'especulacions, el president espanyol no només no participaria a la reunió de la taula de diàleg sinó que ni tan sols s'asseuria al començament de la reunió, tal i com s'havia anunciat.

Al Palau s'ha escampat la inquietud, especialment després de la tempesta desfermada el dia abans provocada precisament per l'absència de Sánchez. I les pressions damunt de la comitiva espanyola per aconseguir que dirigent socialista entrés a la Sala Torres Garcia, on es reunien els negociadors fins, i tot ha penetrat a la conversa entre els dos presidents, segons fonts del Govern.

Aquestes fonts admeten que Pedro Sánchez no volia asseure's a la taula de negociació, que el seu equip replicava que "de cap manera", i el mateix Aragonès ha hagut d'intervenir per "forçar-lo" a entrar.

Amb tot, no s'ha permès l'entrada dels mitjans gràfics per aconseguir la imatge del moment en què, finalment, han entrat Sánchez i Aragonès a la reunió de la taula de diàleg. Tots dos s'hi han estat just el temps per fer la fotografia. Només ha aconseguit dejar testimonio de l'episodi el fotògraf del Govern, Jordi Bedmar, mentre desenes de càmeres esperaven a la zona de premsa. Tot seguit els dos presidents s'han presentat davant de la roda de premsa, començant per Sánchez.

Un cop davant dels mitjans, els responsables de premsa de la Moncloa s'han encarregat que les primeres fileres quedessin copades pels periodistes que segueixen habitualment Sánchez a Madrid, que també han copat el torn de preguntes, cinc en total.

En acabar la roda de premsa, Sánchez ha abandonat la Galeria Gòtica, s'ha acomiadat del president espanyol i s'ha dirigit a la seu del PSC, on ha compartit un cafè amb el primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, a un local proper a la seu del partit. L'escena l'ha immortalitzat en una fotografia del periodista Cesc Giró de Rac1. Abans de marxar a Madrid, Sánchez encara s'ha assegut en una darrera taula, la de l'executiva del PSC.

 

A la imatge principal, la reunió de les dues delegacions a la taula de diàleg / Jordi Bedmar