El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha respost aquest dimecres a l'advertència del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, assegurant que l'Executiu no farà una "contorsió contrària als seus valors" per mantenir el seu suport parlamentari "a qualsevol preu".

"Quan algú diu 'bé, et retiraré el suport'... Bé, doncs si arribo al pont ja el creuaré", ha sostingut Iceta en una entrevista a RNE, recollida per Europa Press, després que Rufián advertís el govern espanyol que podria retirar-li el suport per aplaudir decisions com l'adoptada pel Parlament Europeu de retirar la immunitat a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

En aquesta línia, Iceta ha reconegut que el que li faria "por" és que el govern espanyol, per mantenir el suport de qui fos, fes una "contorsió contrària als seus valors, els seus principis i la coherència política". "Un no pot pretendre suports a qualsevol preu", ha insistit.

Així, el titular de Política Territorial i Funció Pública ha deixat clar que no sap si Rufián va de farol. "Creure no és saber. Jo no vull fer judicis d'intencions, m'agrada valorar fets. Per a què serveix aquesta expressió de Rufián? Per comprovar que ERC no comparteix determinades posicions que el govern espanyol defensa, però és que això és la vida", ha apuntat.

miquel iceta pedro sanchez felip VI promesa - Pool EFE

Miquel Iceta jurant el càrrec de ministre davant de Pedro Sánchez i el rei Felip VI / EFE

El vot de Podemos

En aquest context, Iceta també s'ha referit al vot d'Unidas Podemos, que va rebutjar al Parlament Europeu la retirada de la immunitat a Puigdemont. "Estem farts de dir que tots som iguals davant la llei, doncs els polítics també. Si la justícia ens demana comptes per qualsevol cosa, no hem d'escudar-nos en la nostra condició de diputats per defugir l'acció de la justícia, però respecto a qui pensi una altra cosa", ha explicat.

Després de les crítiques de l'oposició, que han carregat contra l'Executiu per tenir criteris dispars respecte al suplicatori de l'expresident català, Iceta ha emplaçat a llegir-se la Constitució, que "prohibeix el mandat imperatiu", i estableix que el vot dels diputats "és lliure". "I val tant per al Congrés com el Senat o el Parlament Europeu", ha recordat.

D'aquesta forma, i per restar importància a la diferència entre socialistes i Podemos, Iceta ha sostingut que "segur que algun socialista europeu" ha votat "en contra" de suprimir la immunitat de Puigdemont. "Ens hi hem d'acostumar", ha incidit, per després deixar clar que és contrari a protegir polítics per fets "que es van produir anteriorment a la seva elecció".

Els presos polítics

Respecte a una altra de les discrepàncies entre socis, Iceta ha recalcat que els socialistes no creuen que hi hagi presos polítics a Espanya. "Hi ha molts arguments per defensar-ho: hem tingut una campanya electoral i hi han pogut participar, en programes de màxima audiència. El concepte pres polític no encaixa amb el que hi ha, jo no comparteixo la posició de Podemos", ha assenyalat.

Els indults

Preguntat pels indults als presos polítics, Iceta ha demanat que acabi la tramitació perquè el Ministeri de Justícia faci la seva proposta. Així, i després de ser qüestionat sobre si s'haurien de penedir perquè els fos concedit, el ministre s'ha preguntat què és el penediment.

presos lledoners retirada tercer grau Romeva Sanchez Forn Cuixart Turull Junqueras - Efe

Els presos polítics abans de tornar a entrar a Lledoners aquest dimarts / EFE

Amb tot, i si tornessin a iniciar la via unilateral, Iceta ha recordat que l'"Estat va guanyar" i que l'"imperi de la llei" va quedar demostrat. "No seria lògic, però si ho tornen a fer, els tornarà a passar el mateix", ha continuat, llançant un missatge de tranquil·litat "als qui els dol tant Espanya que la veuen sempre en perill".

Imatge principal: Miquel Iceta el dia que va prendre possessió del càrrec de ministre de Política Territorial i Funció Pública / EFE