El matí ha començat amb la votació favorable al suplicatori de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, que La Moncloa ha celebrat amb satisfacció. A continuació ha vingut la retirada del tercer grau als presos polítics de Lledoners. En aquest context, avui Gabriel Rufián ha sortit en roda de premsa bastant emprenyat. El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats ha avisat que ja “cansa” veure com no es fa res per resoldre el conflicte polític. I ha enviat un avís a navegants pel que fa a l'estabilitat del govern espanyol de coalició: “Si segueixen així, ho acabaran celebrant a casa seva, no a La Moncloa”.

En aquests termes s'ha pronunciat en roda de premsa aquest migdia des del Congrés. L'avís l'ha fet en ser preguntat sobre la compatibilitat entre la celebració de La Moncloa pel suplicatori i la resolució política del conflicte.

Rufián ha recordat que la seva formació és “imprescindible per a la governabilitat” d’Espanya, però que està “farta” de la inacció. S’ha dirigit tant al PSOE com a Unidas Podemos, per a recordar-los que tenen el BOE i el Consell de Ministres per agafar el conflicte polític per les banyes.

Sobre l’aixecament de la immunitat dels tres eurodiputats independentistes, el dirigent republicà ha carregat amb duresa contra el govern espanyol, després que hagi celebrat la decisió de l’Eurocambra. Ha avisat que encara que continuï la “persecució d’idees” els votants catalans no deixaran de votar per formacions independentistes. També ha subratllat com el 42% dels eurodiputats hi han votat en contra o s’han abstingut. Davant del tercer grau dels presos polítics, acabat de revocar, ha denunciat que hi ha “demòcrates a la presó de forma salvatge i injusta” i que el govern espanyol podria revertir aquesta situació. “Si no ho fa, és perquè no vol”, ha lamentat.

 

Rufián també ha aprofitat per recordar com ERC repetiria resultats si se celebressin unes noves eleccions, i mantindria la clau de la governabilitat a l’Estat. Davant d’aquest panorama, el portaveu republicà al Congrés ha estat contundent: “La nostra aposta per la política i el diàleg és granítica, però cansa, cansa veure que aquest govern, sobretot alguns dels seus components, fa tuits molt bonics de denúncia de la situació, però té el BOE i la via de la política cada dimarts".

La portaveu socialista Adriana Lastra ha comparegut després, però ha evitat polemitzar, assegurant que treballarà especialment amb ERC per garantir la governabilitat de l'Estat i l'estabilitat a La Moncloa.

Divisió a La Moncloa

La unitat d’acció dels socis de La Moncloa s’ha tornat a esquerdar. Aquest cop, a Brussel·les, al Parlament Europeu, on s’ha votat el suplicatori dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. S'ha aprovat amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Entre els  hi ha els del PSOE, però entre els no hi ha els d’Unidas Podemos. L’ona expansiva ha arribat fins a Madrid, on les dues formacions, que governen juntes, han tornat a escenificar les seves grans diferències polítiques, ja comprovades en altres fronts durant les últimes setmanes i mesos.