El suplicatori de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín ha ampliat l'esquerda entre els dos socis del govern espanyol. Un cop més, ahir van evidenciar-se la diferències polítiques, i s'ha tornat a fer públic aquest dimecres a la sessió de control al Congrés dels Diputats. Alguns rivals, com Pablo Casado, li han tret el tema a Pedro Sánchez, que l'ha esquivat i no hi ha dedicat cap paraula. En canvi, el vicepresident segon Pablo Iglesias sí que ha agafat l'assumpte per les banyes. El resultat ajustat de la votació li ha servit per recordar que existeix un "problema polític".

En la seva resposta a Teodoro García Egea, mà dreta de Casado al PP, el líder de Podemos li ha recordat com el suplicatori dels tres eurodiputats de Junts "tot just va passar del 50%" dels vots afirmatius. I ho ha comparat amb els resultats dels dos últims suplicatoris al Parlament Europeu, que van superar el 95% dels vots a favor. Dit això, ha reclamat una reflexió: "Reflexionin si hi ha un problema polític o no hi ha un problema polític". En canvi, Pedro Sánchez no ha volgut referir-s'hi.

 

De fet, tan sols uns minuts abans, Pablo Casado ha reclamat el cessament de Pablo Iglesias com a vicepresident segon, després que Podemos votés contra el suplicatori al Parlament Europeu. "Només per això hauria de cessar avui mateix el seu vicepresident", ha assegurat el cap de l'oposició. Però Sánchez s'ha limitat a reclamar-li que faci una "oposició amb sentit d'Estat" i a deixar de ser "l'aperitiu del plat fort que ve després", en referència a l'extrema dreta de Vox.

Socis dividits

La unitat d’acció dels socis de La Moncloa s’ha tornat a esquerdar. Aquest cop, a Brussel·les, al Parlament Europeu, on va votar-se el suplicatori dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. Va sortir endavant amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Entre els  hi havia els del PSOE, però entre els no hi havia els d’Unidas Podemos. L’ona expansiva ha arribat fins a Madrid, on les dues formacions, que governen juntes, han tornat a escenificar les seves grans diferències polítiques, ja evidenciades en altres fronts durant les últimes setmanes i mesos. Des de la part socialista han acusat el soci petit de "votar com Le Pen". Pablo Echenique va respondre recordant que unir-se al PP i Vox en la votació no és la via política que va defensar Sánchez per a Catalunya.