La sessió de control d’aquest dimecres ha estat un déjà vu d’anteriors sessions de control. El cap de l’oposició, Pablo Casado, ha fet un batibull on ha citat Carles Puigdemont, ETA i fins i tot el 8-M del 2020 per acabar preguntant sobre l’atur. El president Pedro Sánchez li ha reclamat, un cop més, que deixi d’anar a remolc de l’extrema dreta, que deixi de ser “l’aperitiu del plat fort que ve després", en referència a Vox. Els dos principals partits semblen lluny de tornar a asseure’s a una taula per a negociar, per exemple, la renovació del Consell General del Poder Judicial.

La pregunta registrada per Pablo Casado era, textualment, “com valora la situació de l’atur a Espanya”. Però aquesta qüestió ha estat el de menys. Per començar, el líder estatal del PP ha reclamat el cessament de Pablo Iglesias perquè Unidas Podemos va votar contra el suplicatori de Puigdemont, Ponsatí i Comín. Però també li ha demanat trencar amb EH Bildu o ha recordat la manifestació del 8-M del 2020 per a vincular-ho amb la propagació del coronavirus. I al final ha vingut la seva pregunta: com valora la situació de l’atur.

Davant tot aquest batibull, Pedro Sánchez li ha repetit al dirigent conservador el mateix que en anteriors sessions de control: “Té dos camins possibles, el de la moderació o el de la perdició”. En aquest sentit, l’ha continuat interpel·lant, instant-lo a “deixar  de ser l’aperitiu del plat fort que ve després”, en referència a l’extrema dreta de Vox. El president del govern espanyol li ha reclamat que sigui “útil” i que faci “oposició amb sentit d’Estat”. Li ha tornat a estendre la mà per arribar a acords, com el del CGPJ.

Sánchez també ha hagut d’enfrontar-se als còctels de Santiago Abascal, que ha acusat el govern espanyol de portar “mort i divisió social” i Unidas Podemos “d’atacar la monarquia, l’ordre constitucional i la unitat nacional”. Però el president espanyol ha tornat als clàssics també amb Vox, i li ha retret que parlés del pitjor govern en 80 anys, equiparant els governs de la democràcia i els de la dictadura franquista.

Abascal preguntava pels pactes del govern espanyol amb els seus socis. I Sánchez li ha respost: “Una societat sense pactes és el que hi havia abans de l’Espanya constitucional”. Ha deixat clar que els seus pactes persegueixen l’interès general i respecten la legalitat espanyola vigent.