La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, tindrà la paraula aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per defensar-se dels càrrecs contra ella arran de les acusacions de fraccionament de contractes durant l'etapa en què va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre el 2013 i el 2017. Borràs, i l'informàtic Isaías Herrrero, s'enfronten a una petició de la Fiscalia de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació. La presidenta suspesa del Parlament hauria encarregat a dit 18 contractes a Herrero per valor de 335.000 euros, per modernitzar la web de la Institució. Precisament un dels punts que es van subratllar el darrer dia de judici d'aquesta setmana és que la web va desaparèixer des que els Mossos van entrar a registrar la Institució i el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI).

Dilluns les compareixences van començar amb les declaracions dels acusats Isaías Herrero i Andreu Pujol. Tots dos van incriminar Borràs. “Vam acordar presentar diversos contractes; un de bo i dues comparses”, va declarar Herrero, segons el qual l'aleshores directora de la ILC fins i tot li hauria facilitat el nom i dades d'una empresa per presentar pressupostos falsos, que haurien de servir per simular un concurs. La resposta de la defensa de Borràs va ser desacreditar el testimoni, subratllant la seva condició d'addicte i els tractaments i recaigudes que ha experimentat. Amb tot, l'endemà, la mateixa defensa va haver de posar l'accent en la qualitat "única" del treball d'Herrero, que el convertia en la persona indicada per dur a terme la feina que li va encarregar Borràs.

En qualsevol cas, la declaració inculpatòria dels altres dos acusats no va sorprendre la defensa de Borràs que ja havia denunciat repetidament l'existència d'una acord d'aquests amb la fiscalia. Però el que sí va impactar de debò en la línia de defensa va ser la declaració d'una funcionària de la Institució de les Lletres Catalanes, Assumpta Pagespetit, que, amb to contundent, va assegurar que havia alertat repetidament sobre les irregularitats en les contractacions. L'enganxada de la testimoni amb l'advocada Isabel Elbal, assenyalant que aquesta versió no coincidia amb el que va afirmar en declarar davant la Guàrdia Civil, no va fer més que refermar-la en les seves paraules.

Aquesta declaració va donar peu a una nova via de rèplica de la defensa, que ha preguntat un a un a tots i cadascun dels testimonis que han comparegut de Mossos i Guàrdia Civil si havien rebut alguna denúncia o queixa de la funcionària. Ningú n'ha pogut donar notícia. Aquesta versió s'ha vist, a més, reforçada per la declaració dels exconsellers de Cultura, Ferran Mascarell i Santi Vila, o exresponsables de la ILC, que van destacar la feina de Borràs al capdavant de la Institució i van assegurar que ningú no els va parlar d'irregularitats a la ILC durant el seus mandats.

Cadena de custòdia de proves

La cadena de custòdia de les proves ha estat un altre dels objectius dels interrogatoris de Gonzalo Boye, que intenta neutralitzar els mails acusatoris contra Borràs extrets de l'ordinador d'Isaías Herrero. Diferents Guàrdies Civil van admetre que van treballar sobre els documents que se'ls va fer arribar, sense comparar-los amb els documents originals i sense el registre Hash, que garanteix que les proves no han estat alterades.

També la focalització de la investigació contra Borràs i la denúncia d'una investigació prospectiva ha estat un dels punts d'interès de l'advocat, a preguntes del qual els Mossos van admetre que havien fet cerques en els mails d'Herrero utilitzant com a paraula clau Borràs i Laura Borràs, malgrat la condició d'aforada de la presidenta del Parlament.

Les sessions celebrades al llarg d'aquesta setmana han assistit de nou a diferents enganxades entre el president del Tribunal de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, i l'advocat de la defensa Gonzalo Boye, que li ha arribat a insinuar que ja tenia decidida la sentència. Un de les carregades de Boye va aconseguir que el jutge entrés al drap i aconsellés a l'advocat reservar els seus retrets per a "altres fases del procés", amb la qual cosa va donar a entendre que Borràs tindria una sentència acusatòria que hauria de recórrer.