Un gran dubte ha sobrevolat aquest dijous el judici que se segueix al TSJC contra Laura Borràs per la suposada fragmentació de contractes durant l'etapa en què va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes: què s'ha fet del portal de la Institució que va encarregar Borràs i que va dissenyar l'altre dels acusats, Isaías Herrero. El portal va desaparèixer el novembre del 2018 després d'un escorcoll dels Mossos per aquest cas, i durant els interrogatoris als testimonis s'han plantejat qüestions sobre la responsabilitat i el rescabalament per aquesta pèrdua. Aquest matí ha arribat l'hora dels testimonis de la defensa i han comparegut els exconsellers de Cultura Ferran Mascarell i Santi Vila, els quals han assegurat que mai ningú no els va advertir d'irregularitats a la gestió de la ILC.

Després que ahir una funcionària de la Institució de les Lletres Catalanes carregués contra Borràs assegurant que l'havia advertit repetidament d'irregularitats a les contractacions, els advocats de la defensa han insistit en la línia d'intentar desacreditar aquesta versió demanant tant als policies i guàrdies civils que han desfilat per la sala com als responsables de la conselleria si havien rebut alguna queixa d'aquest testimoni. Ningú en tenia notícia. Borràs i Herrero afronten una petició de penes de la Fiscalia de 6 anys de presó i 21 d'inhabilitació pels delictes de falsedat documental i prevaricació, per l'adjudicació a dit de 18 contractes, per un valor de 335.000 euros.

La presidenta suspesa del Parlament, que ahir va congelar el somriure amb l'aparició de la funcionària, ha abaixat la tensió amb l'entrada dels exconsellers de Cultura, fins al punt que ha intentat apuntar a Mascarell sobre quan es van conèixer. "No es pot auxiliar el testimoni. I menys l'acusada", ha retret el president del TSJC, Jesús María Barrientos, que ha instat Borràs a asseure's a l'extrem del banc dels acusats i allunyar-se del testimoni.

Accions per la destrucció del portal

L'interrogatori de la defensa ha posat també l'accent en la importància de la creació del portal dissenyat per Herrero. Tant Mascarell i Vila com el degà de la Institució Francesc Parcerisses i l'exdirector de la ILC Oriol Ponsatí han subratllat la qualitat i el valor de la feina que, han assegurat, va marcar un gir a la Institució. Parcerisses ha lamentat que ja no es pot consultar el portal i ho ha comparat amb l'estació de metro de la Sagrera, per la pèrdua que ha representat d'una "inversió de diners públics i esforços personals de molta gent".

Boye ha demanat directament a Ponsatí si en algun moment l'havien trucat d'alguna institució com la Fiscalia o d'un jutjat per oferir-li "accions per la destrucció d'aquest portal i tots aquests recursos públics". "No. Mai de la vida", ha reblat.

 

Però el tema encara ha anat més enllà. La fiscal, Teresa Duerto, ha demanat a l'exdirector de la Institució si va fer "alguna reclamació patrimonial a l'Administració de l'Estat per la destrucció d'alguna prova", la qual cosa ha provocat que Boye saltés com una molla: "S'està assumint que va ser l'Administració de l'Estat la responsable?". Barrientos ha reconduït la situació i ha preguntat al testimoni si va fer alguna reclamació patrimonial per la desaparició de la web. "No hauria sabut a qui fer-la, la veritat", ha insistit l'exdirector de la ILC.

 

Al llarg del matí, la defensa de Borràs i la Fiscalia han mantingut l'estira-i-arronsa en el debat sobre la cadena de custòdia de les proves recollides dels ordinadors d'Isaías Herrero. Ho han fet amb l'interrogatori als dos mossos que han comparegut avui i amb els guàrdies civils que van participar posteriorment en la investigació. Aquests últims han reconegut que van treballar amb còpies de documents i no amb els originals i que, entre els documents que se'ls va facilitar, no hi havia cap carpeta Hash, amb el segell de seguretat que garanteix la integritat de les proves i que no s'han alterat.

 

Després de dos dies amb enganxades entre Boye i el president del TSJC, avui li ha tocat el rebre a la fiscal Duerto, que ha hagut d'escoltar la reprimenda del jutge per la forma com conduïa els interrogatoris als agents. Malgrat els tocs d'atenció de Barrientos davant d'un interrogatori que semblava "inacabable" i les promeses de la fiscal d'alleugerir les preguntes, finalment s'ha esgotat la paciència del jutge, que ha acabat advertint que era un format que "no aporta res de nou" i l'ha comminat a acabar, tal com li havia "promès mitja hora abans".

El judici es reprendrà dilluns vinent, quan està prevista, entre altres, la declaració de Borràs.