Cap irregularitat. Laura Borràs ha rebut el suport de dos testimonis clau -els exconsellers de Cultura Ferran Mascarell i Santi Vila-, escollits per la seva defensa per demostrar la seva correcta gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017, aquest dijous, en la sisena sessió del judici al TSJC contra ella, l’informàtic Isaías Herrero i Andreu Pujol. “Mai ningú em va advertir que res fos incorrecte”, ha afirmat Mascarell al tribunal en ser preguntat per la fiscal Assumpta Pujol. Afirmació, que poc després ha realitzat de forma més contundent Vila. “Mai ningú em va advertir d’irregularitats, ni cap funcionari”, ha respost Vila a l’advocada de Borràs, Isabel Elbal.  La Fiscalia acusa Borràs i Herrero dels delictes de falsedat documental i prevaricació per haver concedit a dit a l'informàtic 18 contractes, que sumen 335.000 euros, per modernitzar la web de la Institució i altres programes, i per això els demana 6 anys de presó i 21 anys d’inhabilitació.

santi vila tsjc judici laura borràs foto carlos baglietto
L'exconseller Santi Vila, aquest dijous, es dirigeix al TSJC per declarar en el judici de Borràs  / Foto: Carlos Baglietto

A la vista, Ferran Mascarrell, conseller de Cultura del gener 2011 al gener 2016, ha explicat al tribunal del TSJC, que va escollir Borràs com a directora de la ILC “per la seva habilitat en noves tecnologies” i perquè volien posar en marxa “un gran portal web” de la Institució per difondre els autors catalans a Catalunya i en l'àmbit internacional.

A més, Mascarell ha aclarit que “era una recomanació” que les pàgines web dels departaments de la Generalitat es vinculessin al CTTI, però es podia fer de forma autònoma si “era més eficient”, com va fer Borràs. “Mai ningú em va advertir que res fos incorrecte”, ha assegurat Mascarell al tribunal, i ha detallat que a la Generalitat “hi ha un sistema molt reglat” pel que fa a la contractació pública i hi ha un control de la Intervenció General.

 

 

Per la seva part, Santi Vila, que va succeir Mascarell fins al juliol del 2017, ha realitzat una declaració ben curta, i ha confirmat la correcció de l’actuació de Borràs i que no va rebre cap alerta dels contractes sobre la web de la ILC. Amb aquests dos testimonis de la defensa de Borràs ha volgut contrarestar el testimoni de la funcionària, la qual va assegurar al TSJC, que va alertar Borràs que no es podien adjudicar tots els treballs a Herrero i que calia fer un contracte de negociat. A més, un informe de la Sindicatura de Comptes de 2020 va avisar de fraccionaments en els contractes a la ILC en l'època de la direcció de Borràs, però no va derivar-ho a la Fiscalia ni a cap òrgan de control.

Per la seva part, Francesc Parcerisas, degà de la Institució, ha validat la modernització de la web, i ha lamentat que desaparegués: “La comparo amb les obres de l'estació de la Sagrera; una gran inversió perduda.” La defensa de Borràs ha assegurat que els Mossos en la intervenció dels dominis, a finals del 2018, va fer caure la web de la ILC

I, Oriol Ponsatí, que va succeir Borràs a la Institució, també ha lloat la tasca de Borràs i els seus coneixements de literatura digital, així com la feina d'Herrero. Ponsatí també ha afirmat que a la Institució  la majoria de contractes són menors, i no pel sistema de negociat pel poc pressupost que tenen pels projectes i en global. L'advocat de Borràs, Gonzalo Boye, ha preguntat a Ponsatí si va presentar una reclamació per la desaparició de la plana web, que atribueix als Mossos en els seus registres, o que la Fiscalia realitzés una investigació per la pèrdua de fons públics, i ha dit que no. 

Informes a partir de còpies

Una segona revelació de la vista d'aquest dijous és que els informes que va realitzar la Guàrdia Civil sobre la contractació sota sospita entre Isaías Herrero amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i Laura Borràs va ser realitzada sobre còpies i no es va fer mai una comparació amb els originals del que es va agafar a l’ordinador d’Herrero. Així ho ha admès un agent de la Guàrdia Civil a l’advocat de Borràs, Gonzalo Boye. Boye insisteix així a qüestionar la validesa de la pericial informàtica que incrimina la presidenta del Parlament suspesa, i que no es va respectar la cadena de custòdia en passar la investigació dels Mossos d’Esquadra a la Guàrdia Civil.

 

Clonats al jutjat

Per contrarestar-ho, la fiscal Teresa Duerto ha preguntat als agents si van modificar el contingut dels CDs i ho han negat. En concret, un oficial de la Guàrdia Civil ha explicat que el 28 de novembre de 2018 la magistrada del jutjat d’instrucció 9 de Barcelona els va traspassar la investigació d’Isaías Herrero i els seus contractes amb la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), cas que va treure als Mossos d’Esquadra per les filtracions de la investigació als mitjans de comunicació i que vinculaven ja a Laura Borràs, llavors consellera de Cultura. Ha detallat que les còpies dels discs durs es van realitzar amb autorització del lletrat de l’Administració de Justícia del jutjat i ha especificat que es va fer un clonat dels CDs i “es tornen al jutjat precintats”. Van finalitzar la investigació el maig de 2019 i un mes després, la magistrada va elevar la causa al Tribunal Suprem perquè llavors Borràs era diputada per Junts al Congrés dels Diputats, i, per tant, aforada a l’alt tribunal espanyol, i al final va tornar al TSJC, en ser nomenada presidenta del Parlament. L’agent de la Guàrdia Civil ha respost en  català a les defenses d’Herrero i d’Andreu Pujol sobre les factures investigades.

Un segon agent de la Guàrdia Civil ha detallat l’informe que va realitzar en analitzar els CD comissats a casa d’Herrero, com ara factures de Xarxa Integral a la ILC, o una carpeta entre Herrero i Andreu Pujol i els contractes cobrats a la Institució.

 

El tercer i quart agent de la Guàrdia Civil han admès que el material analitzat eren còpies dels més de 50.000 correus electrònics copiats a Herrero i que van analitzar 44 correus, en els quals hi ha amb Laura Borràs i altres persones. "És a dir, no sap que contenia l'original?", li ha preguntat Boye al quart agent i aquest ha admès que no.

“Li van encarregar investigar el concert entre Herrero i Laura Borràs?”, També ha anat preguntant Boye. Un agent li ha respost que investigaven “fets”, “irregularitats de contractació pública”, però un segon agent de la Guàrdia Civil ho ha admès.

El judici es reprèn dilluns amb les pericials i la declaració de Laura Borràs, a qui el tribunal ha permès declarar al final per garantir el seu dret de defensa. I l'1 de març s'han programat els informes, on les dues fiscals detallaran si, finalment, rebaixen la petició de pena a Herrero i Vidal.