La detenció de Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports i Foment del govern espanyol José Luis Ábalos, ha obert una guerra interna al PSOE. La pressió sobre l'extitular de Transports i diputat del PSOE perquè deixi l'actual acta de diputat creix i obre ferides internes a Ferraz, malgrat que el mateix Ábalos s'obre a parlar-ho amb el seu partit. Tot i que ell no està ni imputat ni investigat, Koldo García, ex mà dreta de l'exministre, sí que està acusat d'aprofitar-se, presumptament, de relacions personals amb diverses autoritats i funcionaris de l'executiu de Pedro Sánchez per rebre comissions en metàl·lic de l'empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas S. L., que va facturar 53 milions durant la pandèmia de la covid-19 per la venda de mascaretes. 

Malgrat la no imputació d'Ábalos, la vicepresidenta del govern espanyol, María Jesús Montero, li va obrir la porta a dimitir. "Jo sé el que faria i vostè sap el que jo faria. És una decisió que li correspon a ell", va dir l'actual vicesecretaria general del PSOE. Aquestes paraules s'afegeixen a les del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, qui aquest dissabte va pressionar Ábalos perquè dimiteixi de diputat sense mencionar-lo: "El que la fa, la paga. Vingui d'on vingui i caigui qui caigui".

Tanmateix, aquestes paraules no semblen tenir efecte en l'exministre de Transports. És més, s'hi ha regirat aquest dissabte a la nit i ha enviat una cleca a María Jesús Montero, sense mencionar-la. "Em crida tremendament l’atenció que els qui estan pressionant porten a l'esquena accions o situacions pitjors que aquesta mateixa", ha afirmat Ábalos en una entrevista a La Sexta. Ábalos es refereix, sense mencionar-ho, al fet que Montero estigués al govern socialista andalús quan va esclatar el cas dels ERO. La vicepresidenta del govern espanyol era consellera de Salut entre el 2004 i el 2012 i consellera de Salut i Benestar Social entre el 2012 i 2013, any en el qual Montero va ser nomenada consellera d'Hisenda i Administració Pública. 

Montero i els ERO

Malgrat que no estava imputada, formava part de l'executiu condemnat pel cas ERO, una trama de corrupció política a Andalusia que inclou prejubilacions presumptament fraudulentes, subvencions a empreses que no estaven presentant un ERO o comissions per sobre del valor de mercat. Amb UGT implicada, es calcula que entre el 2000 i 2009 hi va haver un frau total de 680 milions d'euros. A més, els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán van ser condemnats a 9 i 6 anys de presó respectivament. Un element que sí que implica Montero és que va incomplir l'obligació legal de reclamar la quantitat defraudada quan era consellera d'Hisenda.

En aquesta línia, Ábalos s'ha defensat de la seva actuació i ha recordat que no està ni investigat ni imputat pel cas Koldo. A més, ha esgrimit la seva no dimissió com a diputat al fet que ja no té les responsabilitats per les quals la dreta espanyolista li demana que plegui. "Jo soc diputat ara, no soc ministre. Si això s'hagués produït sent ministre, és evident que hauria d'haver dimitit al moment", ha subratllat el també exsecretari d'organització. 

Obert a deixar l'escó

No obstant això, ha reiterat que està disposat a deixar l'escó si així li ho demana el seu partit, ja que no té "cap inclinació" a la representació pública. Encara que, en cas de fer-ho, seria per "exemplificar la vida pública" i no per "donar-li un tribut a l'estratègia de la dreta". En la seva opinió, la resposta que es doni a la corrupció "no pot quedar en el mer àmbit personal", sinó en el "compromís amb la societat, de compromís amb l'estat de dret". Per això, veu hipòcrita que sigui "un element aïllat, testimonial" per "deslliurar-se d'algú" i sense que suposi "cap acció per part dels altres".

Ábalos també s'ha referit al missatge que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha verbalitzat aquest dissabte en contra de la corrupció en el seu partit, assegurant seran implacables "vingui d'on vingui i caigui qui caigui", en referència vetllada a l'exministre de Transports. "El que ha dit el president és una màxima del PSOE des de fa molt temps. Però en la lluita contra la corrupció, que és on hem d'estar compromesos, no solament exigeix contundència, exigeix també equanimitat, exigeix objectivitat, exigeix proporcionalitat", ha declarat, i ha agregat que "la llei castiga, però també protegeix".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!