D'ençà que va esclatar el cas Koldo, el futur de l'exministre socialista José Luis Ábalos ha quedat en entredit. La seva possible dimissió per trobar-se esquitxat per aquest cas ha protagonitzat declaracions de polítics i titulars als mitjans. Finalment, Ábalos ha donat una resposta a aquesta qüestió en una entrevista a El País. Lluny d'entonar un mea culpa, el socialista es desmarca dels fets i ha assenyalat els que demanen la seva dimissió, tot i que no la descarta: "Pensaré la dimissió amb el meu partit, no perquè m'ho demani el PP".

"Qui em demana l'escó? El PP? La dreta? Els hi he de donar?", qüestiona Ábalos, qui afegeix: "Jo no tinc cap aferrament, però cal pensar si això serveix per a alguna cosa o per aplanar la campanya de la dreta, que no s'acabarà amb mi". L'exministre i actual diputat socialista assegura que si el seu partit li ho demana, entregarà l'acta, però que de moment ningú al PSOE ho ha fet. O, com a mínim, no directament. 

Resposta a les declaracions de María Jesús Montero

Tanmateix, cal recordar les declaracions de la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, on afirmava que ella, si es trobés en la pell d'Ábalos, "sabria què faria". Tot plegat, s'interpreta que dimitiria. No ha estat l'única veu socialista que ha apuntat en aquesta direcció. Margarita Robles, ministra de Defensa, ha afirmat: "Cadascú ha de saber què ha de fer amb l'escó que té en cada moment". Preguntat específicament sobre les declaracions de Montero, en un primer moment Ábalos ha estat esquiu i ha especificat: "Només ha dit que ella sabria què ha de fer". 

Quan a l'entrevista es torna a insistir en les declaracions de la vicepresidenta primera, Ábalos és molt més contundent i etziba: "Jo no he d'intuir les coses. Jo he estat secretari d'organització, ja soc grandet. A mi les coses se'm diuen claretes. Jo estic sempre a disposició del meu partit. Jo sempre he defensat el meu partit, he estat lleial". A més, ha remarcat: "M'estan demanant la dimissió per alguna cosa en què no figuro. Jo ho pensaré amb el meu partit, no prendré una decisió sol".

La trama de les mascaretes

La Fiscalia Anticorrupció apunta que Koldo García, l'exassessor d'Ábalos i investigat en el cas de presumptes comissions en la compra de mascaretes durant la pandèmia, va incrementar el seu patrimoni de manera "notable" entre el 2020 i el 2022, en passar a ser titular de béns mobles i immobles el valor dels quals podria arribar als 1,5 milions d'euros. Aquest augment de patrimoni, tant de Koldo García mateix com de la parella i de la filla petita, "no es correspon amb els ingressos procedents de les seves activitats oficials", indica Anticorrupció, d'acord amb l'anàlisi d'informació laboral i tributària. Preguntat per si va notar aquest increment de patrimoni en Koldo García, Ábalos ho nega en rotund: "Jo no ho veia, no ho veia. Suposadament, amb els ingressos familiars no li calia res més. Ara, quan ho he vist a la querella, m'ha sorprès molt, espero que tingui una explicació". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!