L'exconsellera d'Hisenda de la Junta d'Andalusia, Carmen Martínez-Aguayo, ha entrat a presó per complir la pena de sis anys imposada per l'Audiència Provincial de Sevilla pel cas dels EROs. Així doncs, l'exconsellera socialista ja ha ingressat a un centre penitenciari per complir la condemna que l'Audiència de Sevilla li ha imposat per un delicte de malversació en el mecanisme de finançament dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents incentivats per la Junta d'Andalusia i els ajuts arbitraris a empreses.

Martínez-Aguayo és la primera dels set exalts càrrecs socialistes condemnats a presó pel cas dels EROs que entra a la presó després que el 22 de desembre passat l'Audiència Provincial de Sevilla desestimés els recursos de les seves defenses i els requerís, entre ells a l'expresident de la Junta José Antonio Griñán, ingressar voluntàriament a la presó en un termini de deu dies. Va ingressar ahir, dimecres 28 de desembre, a la presó de dones de la localitat sevillana d'Alcalá de Guadaíra, segons han comunicat diversos mitjans locals. 

Griñán demana suspendre la pena de presó per malaltia

El 22 de desembre, l'Audiència va desestimar els recursos de les defenses dels set exalts càrrecs socialistes de la Junta d'Andalusia i els va requerir que entressin voluntàriament a la presó en un termini de deu dies. Però, recentment, l'Audiència Provincial de Sevilla ha acceptat que un forense faci un informe sobre l'estat de salut de José Antonio Griñán, que ha sol·licitat suspendre la seva entrada a la presó perquè pateix un càncer de pròstata. Per tant, de moment l'únic exalt càrrec que ha entrat a la presó és Carmen Martínez-Aguayo, condemnada a sis anys i dos dies de presó i a inhabilitació durant 15 anys per prevaricació i malversació.

Els exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia, condemnats

José Antonio Griñán va ser condemnat a sis anys i dos dies de presó i inhabilitació durant 15 anys per prevaricació i malversació. I Carmen Martínez-Aguayo, que va ser viceconsellera d'Hisenda entre abril del 2004 i abril del 2009 i consellera d'Hisenda entre abril del 2009 i setembre del 2013, ha estat condemnada a sis anys i dos dies de presó i inhabilitació durant 15 anys per prevaricació i malversació.

El que va ser conseller d'Innovació entre l'abril del 2004 i l'abril del 2009, Francisco Vallejo, va ser castigat amb set anys i un dia de presó i a 18 anys d'inhabilitació per prevaricació i malversació. I el conseller d'Ocupació i Desenvolupament Tecnològic entre l'abril del 2000 i l'abril del 2004, José Antonio Viera, va ser condemnat a set anys i un dia de presó i a 18 anys d'inhabilitació.

Antonio Fernández, viceconseller d'Ocupació entre l'abril del 2000 i l'abril del 2004 i conseller d'Ocupació entre l'abril del 2004 i el març del 2010, va ser condemnat a set anys, onze mesos i un dia de presó i a 19 anys i sis mesos d'inhabilitació pels delictes de malversació i prevaricació.

En darrer lloc, el que va serviceconseller d'Innovació entre el març del 2005 i l'abril del 2010, Jesús María Rodríguez, va ser condemnat a sis anys de presó i a 15 anys d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i malversació, mentre que el director general d'IFA-IDEA entre juny del 2004 i maig del 2008, Miguel Ángel Serrano, va ser condemnat a sis anys i sis mesos de presó i 17 d'inhabilitació per prevaricació i malversació.