Des de l'absència del Rei en l'acte judicial a Barcelona d'aquest divendres, s'ha disparat un reguitzell de retrets creuats. Els grups més favorables a la monarquia no han trigat a tancar files i defensar la institució del cap d'Estat, entre els quals algunes associacions de la Guàrdia Civil com l'Associació PRO Guàrdia Civil de Barcelona.

En una piulada breu, però contundent, han recordat el discurs de Felip VI el 3 d'octubre del 2017, després del referèndum de l'1-O. "Quan el 3 d'octubre del 2017 ens assetjaven en les nostres casernes a Catalunya, el Rei va posar tot un país del nostre costat", expliquen des del seu Twitter. Per això, donen ara suport al Rei.

Crisi entre les institucions de l'Estat

La conversa de Felip VI amb el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, va llençar un dard emmetzinat al govern de Pedro Sánchez. "M'hauria agradat ser-hi", va dir el Rei, desautoritzant així les justificacions del govern espanyol sobre el seu veto. Des del mateix Executiu, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va criticar el Rei de maniobrar "contra el govern democràticament elegit".

Per aquestes declaracions, el Partit Popular demana ara la seva dimissió. "Les declaracions d'Alberto Garzón exigeixen que presenti la dimissió o que se'l cessi de manera immediata. El súmmum d'aquest govern és que pretén destruir les institucions de l'Estat, des de dins", ha demanat la vicepresidenta segona del Congrés, Ana Pastor (PP).

Calmar els nervis

La vicepresidenta primera espanyola, Carmen Calvo, ha intentat posar draps calents a l'estat de nervis que es viu a Madrid, per la inèdita crisi política entre les institucions de l'Estat, que s'afegeix al descontrol de la pandèmia del coronavirus a la capital espanyola i la seva regió. Alhora estan apareixent les primeres veus discordants al PSOE.

"Tothom s'hauria de començar a tranquil·litzar. Tots i cadascú ens hem de mantenir en la nostra posició constitucional. I quan dic tots, vull dir tots", ha afirmat Calvo en declaracions als mitjans després d'inaugurar aquest dissabte unes jornades del PSOE sobre l'abolició de la prostitució.