Els fets marcaven l'evidència, però ara s'ha confirmat amb paraules. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha recordat que a l'Executiu espanyol li competeix "ratificar políticament" les actuacions i posicions del rei Felip VI.

D'aquesta manera, ha reconegut que el govern de Pedro Sánchez ha estat el responsable de la seva absència a l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona aquest divendres. No obstant, Calvo no ha volgut aclarir els motius que justifiquen aquesta decisió i ho ha atribuït a "raons del dia a dia". 

Arguments sense sentit

Amb un argumentari que no s'ha entès i divagant molt, la vicepresidenta socialista s'ha sorprès que aquesta mena de decisions siguin motiu de debat: "Això s'ha convertit en una novetat política per una raó aliena al Rei i el Govern d'Espanya".

L'afirmació de la vicepresidenta contradiu la responsabilitat que ha atribuït al seu propi govern sobre el fet que la Casa Reial no hagi programat el viatge del Rei a Barcelona. Per tancar el debat, i sense entrar en polèmiques, ha sentenciat: "Ens movem en el terreny de la Constitució i li agraïm molt a Felip VI que sàpiga estar sempre al seu lloc, que és el de la neutralitat política". Calvo ha fet aquestes declaracions a Andalusia, en una trobada organitzada per la Cadena SER.

En clau catalana, Calvo ha defensat l'estratègia de diàleg amb el Govern del president Quim Torra i iniciar els tràmits perquè els presos polítics catalans obtinguin l'indult: "Parlo amb càrrecs polítics independentistes. I quan això no s'ha fet, hem acabat amb dos referèndums il·legals, davant dels tribunals, amb una sentència i unes condemnes bestials. Aquesta és l'herència del PP". Sobre el desenllaç de la sentència per la inhabilitació del president Torra, la vicepresidenta espanyola defensa que "el govern espanyol no ho sap i ni li competeix saber-ho".