La Guàrdia Civil va interrogar el dia 7 passat Gemma Recoder, una de les organitzadores de l'acte pel sí al referèndum celebrat el 29 de setembre del 2017 a Montjuïc (a la foto). Segons explica Recoder, "em van citar a declarar com a responsable per portar artistes a l’acte del 29-S. Volen saber qui va cobrar". Recoder és directora artística del Canet Rock i del festival Luz de Gas, entre altres esdeveniments.

Recoder ha dit aquest dissabte que "artistes i organització [de l'esmentat esdeveniment] vam treballar de franc". També ha descrit la pressió amb què els agents la volien intimidar. "A l'iniciar la declaració em van dir que tenen imatges meves a manis i actes reivindicatius". Recoder acaba dient: "Defensem els nostres drets sense por!".

Aquest interrogatori és un dels que fa la Guàrdia Civil actuant com a policia judicial "en relació a una investigació acordada pel Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona", com diu la citació policial. El titular d'aquest jutjat és Juan Antonio Ramírez Sunyer, el més actiu en la investigació de l'1-O. 

No van cobrar res

La policia militaritzada espanyola fa dies que investiga l'acte final de la campanya pel sí al referèndum de l'1-O. Els seus agents han trucat als grups de música que hi van actuar per demanar-los les factures del concert. Entre altres a Sopa de Cabra, com ha explicat el seu cantant, Gerard Quintana. En aquests casos no els citat a declarar. Quintana, com Recoder, va explicar que no van cobrar res i que "cadascú vam assumir les nostres despeses".

Les defenses d'alguns dels citats a aquests interrogatoris han demanat al jutge que els aturi, perquè considera que estan fora de la tutela judicial i es fan fora del procés, sense que les parts puguin assistir-hi, cosa que genera indefensió, segons els advocats.

El jutge ha desestimat l'última petició coneguda en aquest sentit al·legant que els drets de la defensa "es limiten a les actuacions judicials fetes pel jutjat que porta la causa i no per les actuacions d'investigació practicades per la policia judicial", en referència a la Guàrdia Civil.