El segon informe lliurat per la Guàrdia Civil a la jutgessa que investiga el cas del 8-M dedica un apartat específic per analitzar la informació lliurada des del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries. Els agents suggereixen que el director del centre, Fernando Simón, ha amagat i ha retardat el lliurament de la informació sol·licitada, material que considera clau per esbrinar què sabia del coronavirus el govern espanyol abans de la celebració de les concentracions, i en va amagar.

Els agents, segons informa El País, critiquen el retard en l’entrega de la documentació i es mostren convençuts que no inclou tots els correus electrònics intercanviats entre els membres de l’organisme, inclosos els del director. Així afirmen que aquesta “imprecisió” fa que es perdin dades fonamentals “per a l’obtenció de conclusions”.

Ordre judicial

El nou informe de la Guàrdia Civil explica com el 16 d’abril van demanar informació al Centre d’Alertes i no va ser fins el 21 de maig que se’ls va lliurar la documentació, després que presentar-se al centre amb una ordre judicial. Del seu anàlisi extreuen que l’organisme que dirigeix Simón disposava de molta informació sobre el coronavirus al gener de manera que “el govern espanyol ja coneixia des del mes de gener la gravetat real de l'epidèmia de coronavirus”.

Amb tot, els agents apunten a una possible ocultació de documentació ja que asseguren que material enviat pel centre inclou només correus enviats des d'adreces generals i no dels responsables del centre. Així, asseguren “podrien faltar documents.

En aquests segon informe, la Guàrdia Civil manté les tesis acusatòries contra el govern espanyol, tot i que admet alguns errors en el primer informe. També recull, per sustentar les seves acusacions, les declaracions off the record de la ministra d’Igualtat Irene Montero.

La jutgessa ha desestimat en dues ocasions investigar Fernando Simon, que únicament ha estat citat com a testimoni.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram