La jutgessa que investiga el cas del 8-M té damunt la taula un nou informe de la Guàrdia Civil sobre la manifestació de Madrid i l’expansió del coronavirus on manté les acusacions que han comportat la imputació delegat del govern espanyol a Madrid, el socialista José Manuel Franco, i la destitució del cap de la Guàrdia Civil a Madrid, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Aquest segon informe, segons informa El País, va ser lliurat l’1 de juny i inclou com a prova les declaracions off the record de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, durant una entrevista a la televisió basca ETB, on declarava que creia que a la manifestació del 8-M hi havia anat menys gent per por al coronavirus. Els agents inclouen aquesta informació publicada per l'ABC per sustentar la seva tesi: que es van autoritzar les concentracions des del govern espanyol malgrat tenir coneixement del perill de contagi.

Errors del primer informe

En aquest segon document la Guàrdia Civil manté la seva línia d’investigació i, si bé admet errors en el primer, sosté que no canvia “en absolut, els fets de relleu recollits a la investigació en curs”. Els agents reconeixen haver modificat totalment el sentit de les declaracions del secretari general de la CGT de Madrid sobre el motius que van portar a suspendre una manifestació aquells dies, però sostenen que va ser esmenat en una altra part del primer informe. Antonio O’Connor va negar que el coronavirus hagués estat la causa del canvi de dates, però l’informe apuntava tot en contrari.

En fer-se públic l'informe, el ministre del Interior Fernando Grande Maralska va destituir el coronel Diego Pérez de los Cobos, fet que ha provocat un terratrèmol polític, amb PP, VoX i Ciutadans demanant a Pedro Sánchez que cessi el titular d'Interior.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram