L'informe de la Guàrdia Civil sobre el 8-M pel qual s'imputa El delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco, i rere el qual hi hauria el fulminant cessament de Diego Pérez de los Cobos, és un batibull d'errors com una casa, notícies tergiversades i falòrnies ja desmentides.

Aquest atestat, avançat per eldiario.es i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, elaborat a la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil a Madrid, tracta de demostrar un presumpte delicte de prevaricació administrativa en l'autorització de les manifestacions del 8 de març, en ocasió del dia internacional de la Dona en el supòsit que llavors ja es tenia coneixement que podria suposar un focus de contagi de coronavirus i ha estat clau per a la imputació de Franco, que haurà de declarar el 5 de juny.

Segun l'esmentat mitjà, el document a què ha tingut accés està ple d'errors com una casa, notícies tergiversades, clamoroses omissions i falòrnies ja desmentides, a més d'algun salt al buit al llarg de les seves 81 pàgines. Així, per exemple, es dona per fet que el govern espanyol coneixia amb temps la gravetat del coronavirus a partir d'interpretacions periodístiques publicades per OK Diario.

Declaracions tergiversades

També es dona peu a aquesta mateixa interpretació sobre el coneixement previ de la gravetat del coronavirus a partir de declaracions de Fernando Simón reproduïdes a Redacción Médica, que segons eldiario.es van ser tergiversades de manera que se n'inverteix el sentit.

També s'esmenta un vídeo annex a l'informe, emès per la Cope, en què s'assegurava que les ministres que van participar en la manifestació del 8-M a Madrid portaven guants per protegir-se de contagis, quan portar guants de color violeta és habitual en aquestes manifestacions i així es pot acreditar mitjançant imatges d'anys anteriors.

Així mateix, s'insisteix, a partir de notícies publicades per OK Diario, de la diferència de tracte entre la manifestació del 8-M i un congrés evangèlic que va ser suspès com a mesura de prevenció, amagant, potser deliberadament, que en la trobada religiosa es preveia l'assistència de gent provinent de zones del món on ja s'havia constatat la presència del coronavirus. És a dir, un supòsit molt semblant al que va dur a la suspensió del Mobile World Congress a Barcelona i que no era d'aplicació a les marxes del 8-M.

Així, l'informe tracta de contrastar la suspensió del congrés evangèlic amb la permissivitat sobre el 8-M afegint que en la trobada religiosa s'hi preveia assistissin unes 5.000 persones, mentre que el 8-M a Madrid podria arribar a reunir fins a 1 milió, encara que finalment hi van anar 120.000 persones -segons les xifres del govern espanyol-, entre elles la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i unes quantes ministres i fins i tot la dona del president.

Per tot això, l'última frase de l'informe assenyala: "Totes aquestes circumstàncies fan veure a la instrucció que a partir del 5 de març de 2020 no s'hauria hagut de fer cap manifestació/concentració de persones a la Comunitat de Madrid amb motiu de la crisi sanitària de la Covid-19, i no fer-ne unes i cancel·lar-ne d'altres, com al final va acabar passant", una conclusió que ha estat crucial per a la imputació de Franco malgrat no estar degudament acreditada.

Errors clamorosos

A més, l'informe inclou alguns errors clamorosos, com datar el 30 de gener l'informe de l'OMS sobre la declaració de pandèmia que en realitat va tenir lloc l'11 de març, confonent-lo amb un informe previ de declaració d'emergència sanitària internacional.

Destaca alguna cosa més de l'informe de la policia militaritzada, com ara l'ús de notícies publicades per la dreta mediàtica i unes conclusions molt en la línia editorial d'aquests mitjans, cosa que es pot interpretar com una voluntat prèvia de debilitar la gestió del govern espanyol.