Feia molts mesos que l'independentisme no n'organitzava una de tan gran. Aquest dissabte, coincidint amb el dia que feia setze mesos exactes de l'empresonament dels Jordis, ho han tornat a fer. Com sempre passa, hi ha ball de xifres. L'organització parla de mig milió de persones. La Guàrdia Urbana ho rebaixa a 200.000. Sigui com sigui, una imatge val més que tot això per fer-se'n una idea, la dels dos quilòmetres de la Gran Via que van des de la Plaça d'Espanya fins a la Plaça Universitat -tretze cruïlles de l'Eixample- plens com un ou. 

mani gran via mitjans   sergi alcazar

Ha estat la primera gran resposta del carrer al Tribunal Suprem. La repressió ha fet estralls, és cert. Sense anar més lluny, avui no és clamava per la independència, sinó perquè el dret a l'autodeterminació no és un delicte. Ara bé, com que tot depèn sempre del costat per on es miri, hi ha una lectura en positiu per al sobiranisme. I és que no hi ha res que uneixi més que tenir un enemic comú. Avui, partits, entitats, organitzacions sindicals, socials i culturals i els centenars de milers de manifestants tenien clar que el rival es diu estat espanyol.

La marxa ha començat a caminar a les cinc de la tarda, amb la plana major del Govern, del Parlament i de la societat civil al capdavant. Els presidents Torra i Torrent, els consellers, diputats de fins a quatre grups parlamentaris -JxCat, ERC, la CUP i també els comuns-, familiars de presos i exiliats i un llarg etcètera que es perdia en l'horitzó. Una hora més tard, a les sis, la capçalera ha arribat a l'escenari, ubicat a la Plaça Universitat. I han començat els parlaments. Una quinzena. 

mauri paluzi

Han obert els líders d'Òmnium i l'ANC. Marcel Mauri ha agraït els assistents haver convertit la Gran Via en una muralla. "Som un mur", ha cridat. I emprant el castellà s'ha dirigit a "tots els demòcrates espanyols, apel·lem a ells, perquè avui donar suport a l'autodeterminació és recolzar la democràcia a Espanya". La presidenta de l'Assemblea ha estat l'única de llançar un retret curt però contundent als partits independentistes. Ho ha fet només començar, afirmant que "si haguéssim fet la independència, aquest judici no existiria". Malgrat això, ha reconegut que gràcies als presos i exiliats "ara ens és molt més fàcil explicar-nos al món". Un món, per cert, molt pendent avui de la concentració. Segons fonts de l'organització l'expectació era la mateixa que un 11 de setembre. 

Manifestacio Gran Via Judici Proces bufandes grogues - Sergi Alcàzar

Entre els oradors, un representant de les entitats madrilenyes que secunden la manifestació que entitats i partits estan preparant per dissabte dia 16 de març a Madrid. Ha estat un dels més vehements i ha rematat la seva intervenció amb un "us esperem a Madrid, no passaran!". 

madrileny

Per part dels partits han pres la paraula la consellera Elsa Artadi (JxCat), Gabriel Rufian (ERC), Natàlia Sànchez (CUP) i Joan Josep Nuet (comuns). En el cas de Nuet, l'organització ha matisat que parlava com a represaliat. L'exmembre de la mesa acusat de desobediència, ha volgut recordar la figura de Carme Forcadell. 

artadi rufian sanchez   sergi

EL NACIONAL manifestació judici procés Nuet   Sergi Alcàzar

Rufian i Artadi han coincidit amb el crit de "no passaran". La consellera s'ha adreçat al president del Parlament Europeu, que ha prohibit la conferència dels presidents Puigdemont i Torra, aquest dilluns. "President Tajani, sou una vergonya". El líder d'ERC al Congrés s'ha dirigit a VOX, PP i Cs, avisant "a los tres jinetes de la apocalipsis" que "Catalunya serà la seva tomba". 

Manifestacio Gran Via Judici Proces creu democracia espanyola - Sergi Alcàzar

Entre discurs i discurs i també durant la marxa, les proclames més repetides entre el públic han estat "unitat", "llibertat", "ni un pas enrere" i també "vaga general". De fet, ha estat el missatge de la líder de la CUP, refermat després per una representant del sindicat convocant de la vaga, la Intersindical CSC. 

Avui, primer capítol d'aquesta onada de mobilitzacions contra el judici al procés. Missió acomplerta amb nota. Dijous, amb la vaga general, continuarà. 

EL NACIONAL manifestació judici estelades - Sergi Alcàzar

Fotos: Sergi Alcàzar