"Passem de la defensiva a l'ofensiva; deixem de ser víctimes". Així de gràfica ha estat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant la presentació de la segona fase de la campanya internacional del judici al procés, que han batejat com Make a Move.

L'entitat llegeix l'arrencada "d'aquest judici que no hauria d'existir com una una oportunitat" per internacionalitzar el conflicte. En aquest sentit, Paluzié ha celebrat que "hem començat bé". Diversos mitjans d'arreu d'Europa i els Estats Units se n'han fet ressò i, a nivell polític, donen especial valor a les paraules d'aquest dimecres a Westminster, on el president de la Cambra va defensar el dret a parlar de tot en un Parlament, també d'independència.

L'ANC impulsa la campanya de mobilitzacions internacionals al marge d'Òmnium i demana a la ciutadania que ajudi a cofinançar-la. Han calculat que necessitaran un pressupost de 100.000€. En tres setmanes n'han recollit 25.000 i avui han fet una crida a seguir amb els donatius. A més de marxes i concentracions a 33 ciutats d'arreu del món, es repartiran fulletons i tríptics i es col·locaran també tanques publicitàries a París, Londres, Brussel·les, Berlín, Roma i Ginebra.  

Del victimisme a l'ofensiva

Avui fa tres anys de la mort de Muriel Casals, la icona de la revolució dels somriures. Durant la roda de premsa d'aquest matí, la presidenta de l'ANC ha analitzat com ha evolucionat la lluita independentista al carrer els darrers tres anys. Segons Paluzié, "aquella revolució dels somriures va ser una fase molt positiva que va aconseguir sumar molta gent amb esperit alegre". Ara bé, tot i afirmar que aquell esperit no s'ha abandonat, ha deixat clar que "l'1-O marca un abans i un després: vam veure que som capaços de reaccionar amb un coratge que desconeixíem i també vam descobrir la cara més fosca de l'Estat".

Presenten un "nou himne", una versió de Peter Gabriel

El músic britànic Peter Gabriel, exmembre de Genesis, ha cedit a l'ANC els drets d’una cançó que s'ha versionat en tres llengües (català, castellà i anglès). L'entitat espera que "es converteixi en un himne". Hi participa l'activista Joan Baez, Lluís Llach i Gemma Humet

El videoclip, que s'ha publicat aquest dijous, combina imatges de diversos moviments d'alliberament, des de Sudàfrica, a la caiguda del mur de Berlín o les marxes a favor de la llibertat dels homosexuals. 

Celebren el bloqueig de la legislatura espanyola

L'ANC ha mostrat avui la seva satisfacció perquè els partits independentistes hagin tombat els comptes de Pedro Sánchez al Parlament, fent exercici de la seva "minoria de bloqueig".