El diputat al Congrés, Gabriel Rufián, ha parlat en nom d'Esquerra Republicana a la manifestació independentista d'aquesta tarda. Ha avisat PP, Cs i Vox que "no passaran" i que Catalunya ''serà la seva tomba''. També ha qualificat els tres partits de "trio de genets de l'Apocalipsi". 

Durant el discurs que ha ofert a l'acte de la mobilització, Rufián ha fet una crida a ''combatre'' i ''destruir'' el feixisme. "Avui no només som manifestants, partits i activistes". Amb fermesa ha apuntat que "avui som una muralla" contra el feixisme que avui "campa lliurement", ha dit.

Rufián ha denunciat que a Espanya estan passant coses "terriblement anòmales" i que més enllà de pobles, cognoms o llengües, el judici al procés "és un judici als drets civils de tothom". En aquest sentit, ha lamentat que mentrestant hi ha cinc violadors condemnats al carrer i ha apel·lat a defensar els drets civils col·lectius per evitar que hi hagi més encausats.

Rufián ha acabat amb un missatge contundent: "A Catalunya tenim clara una cosa", ha assegurat, "al feixisme no se l'apaivaga, se'l combat i se'l destrueix". "No passaran, Catalunya serà la seva tumba", ha conclòs afegint un "Visca la Terra".