El Govern vol que la propera reunió  del grup de treball tècnic de la Comissió Bilateral, que s'ha de celebrar aquest mes d'octubre o a principis de novembre abordi el traspàs de la gestió de Rodalies així com el futur de la comissaria de Via Laietana. Segons l'ACN, la consellera de Presidència i màxima representant de la Generalitat en aquestes trobades amb el govern espanyol, Laura Vilagrà, vol que a la reunió també es traci la gestió de Salvament Marítim i els MIR, un dels temes que va aixecar més polseguera després de la primera reunió de la Bilateral a principis d'agost.  Els equips de la Generalitat i la Moncloa n'estan tancant la data i l'ordre del dia.

Properes reunions 

Després d'aquesta trobada,  la comissió d'Infraestructures -que coordina  el vicepresident Jordi Puigneró-, es reunirà amb l'Estat al novembre. La comissió d'Assumptes Econòmics i Fiscals -del conseller Jaume Giró-, ho farà el desembre. La segona reunió de la Comissió Bilateral es farà al gener i a Barcelona. La primera reunió de la Comissió Bilateral, celebrada a l'agost, ja va acordar que les comissions sectorials es reunirien abans d'acabar l'any, i que es crearia un grup de treball tècnic per abordar altres traspassos.

D'aquesta manera, el calendari de moment es compleix, i la reunió genèrica -amb Vilagrà i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, al capdavant- reprendrà la negociació a partir del gener. La primera trobada, després de tres anys, va ser percebuda de diferent manera entre els participants: la ministra Isabel Rodríguez es va felicitar pels acords i els avenços en una "trobada fructífera", uns acords "del tot insuficients" segons el parer de Vilagrà i el vicepresident Puigneró. 

Sense consellers 

A la reunió de treball, encara sense data fixada, no està previst que hi participi cap conseller ni consellera, sinó que la trobada recaurà en perfils tècnics de la Generalitat. L'equip de Presidència també hi vol incloure la gestió de beques; els 200 milions d'euros de la disposició addicional tercera de l'Estatut; i la gestió de la Inspecció de Treball i Formació Professional.

Aquesta setmana, Generalitat i Estat van arribar a un acord per implantar les primeres Àrees de Promoció Econòmica Urbana (APEUs) a Catalunya. Aquestes són instruments de col·laboració publicoprivada per impulsar la modernització de les zones urbanes de concentració d'activitats empresarials per incrementar-ne la competitivitat i afavorir-ne la creació d'ocupació.

Acords Generalitat-Estat 

Aquest acord accepta el model de la Generalitat i preveu la incorporació d'una regulació més detallada pel que fa a les contraprestacions econòmiques basades en les aportacions patrimonials públiques no tributàries. Així mateix, contempla que la Llei reculli que les entitats gestores tinguin la mateixa consideració de poder adjudicador.

Així, la subcomissió de seguiment normatiu, prevenció i solució de conflictes de la Bilateral en relació a la Llei 15/2020 de les Àrees de Promoció Econòmica Urbana va acordar dilluns resoldre les discrepàncies relacionades amb diversos articles de la llei catalana. L'acord implica que l'Estat no presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la norma. L'agost, totes dues administracions van pactar reduir els conflictes competencials entre les dues administracions.

A la imatge principal, el vicepresident Puigneró, el president Aragonès i la consellera Vilagrà / Rubén Moreno