Set ciutats franceses, entre les quals hi ha París, Lió, Lilla, Grenoble, Montpeller i Rennes, han decidit prohibir la tonyina i els aliments elaborats a base d'aquest peix en els menús dels menjadors escolars pel presumpte risc per a la salut dels infants, tot i que compleixen les regles sanitàries. La número dos de l'Ajuntament de Lilla, Charlotte Brun, ha fonamentat la decisió "en l'aplicació del principi de precaució". En una entrevista a France Info, ha justificat la prohibició argumentant que "la reglamentació europea no és prou protectora per a la salut, sobretot per a la salut dels infants". Aquestes set ciutats franceses, que juntes suposen una població de 3,5 milions de persones, i que estan totes governades per les esquerres, s'emparen en la postura de les associacions ecologistes Bloom i Foodwatch, que des de l'octubre havien llançat una alerta per la presència de quantitats de mercuri en la tonyina que consideren perilloses.
Alts nivells de mercuri
La decisió arriba després d'haver encarregat a un laboratori un test aleatori en 148 llaunes de tonyina en conserva que va mostrar que en totes es detectava mercuri i que en més de la meitat la concentració era superior als 0,3 mil·ligrams per quilo, que és el límit per a altres peixos com les anxoves o el bacallà. En el cas de la tonyina, la concentració màxima autoritzada per la reglamentació europea és d'1 mil·ligram per quilo, però les associacions ecologistes assenyalen que això s'aplica en el producte fresc, mentre que en conserva això significa que pot ser de 2,7 mil·ligrams per quilo, ja que el mercuri està més concentrat en la matèria deshidratada. A partir d'aquestes dades, els ajuntaments de les set ciutats adverteixen que no revisaran la prohibició de la tonyina mentre no es redueixi la concentració màxima autoritzada de mercuri al nivell d'altres peixos, a 0,3 mil·ligrams per quilo. Charlotte Brun ha recordat que per a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el mercuri és una "de les deu substàncies químiques greument preocupants per a la salut" i afegeix que per als infants "és un perill immediat".
Per la seva banda, la Federació de les Indústries d'Aliments Conservats ha reaccionat amb un contundent comunicat en el qual insisteixen que "les empreses respecten la reglamentació en vigor i cap producte en el mercat supera el llindar reglamentari d'1 mil·ligram per quilo". A més, posa en dubte el protocol que han aplicat les ONG en els tests perquè "no compleixen amb les regles", i això podria explicar les diferències en els seus resultats. Segons defensen els industrials, expliquen que al gener van publicar "tots els resultats dels controls dels vuit últims anys" que posen en evidència que les concentracions de mercuri eren "de mitjana tres vegades inferiors al llindar reglamentari".