El Govern de la Generalitat recorrerà davant del Tribunal Constitucional el decret digital impulsat per Pedro Sánchez per aturar la “república digital” catalana, segons ha pogut saber El Nacional. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, té previst informar avui al Consell Executiu tot i que el recurs no es portarà al Govern fins la setmana vinent.

La iniciativa es formalitzarà després que el Consell de Garanties Estatutàries va concloure en el seu preceptiu informe, publicat el passat 30 de desembre, que el decret envaeix competències de la Generalitat i vulnera l’Estatut i la Constitució. Entre altres raons, el Consell argumenta que el text “no compleix les exigències de qualitat normativa que hauria d’observar una llei susceptible de produir ingerències en l’exercici de drets fonamentals i les llibertats públiques”.

Els retrets del Consell no es limiten al fons sinó també a la forma del decret. Conclou que sis dels set articles del text no justifiquen les "raons d’extraordinària i urgent necessitat" que imposa la Constitució per aprovar disposicions legislatives a través de decret llei.

Així mateix, conclou que l’article 3 del decret és contrari al principi de lliure circulació de dades previst pel reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu a la protecció de de les persones físiques, quant al tractament de dades personals i a la lliure circulació d’aquestes.

El decret va ser aprovat pel govern de Pedro Sánchez el 31 d’octubre per frenar el projecte de “República Digital” de la Generalitat. Es va publicar el 5 de novembre al BOE i habilita l’executiu espanyol a tancar pàgines web i xarxes socials en cas de “desordres públics”. Fins aquell moments, les facultats de la Moncloa per suspendre serveis electrònics es limitaven a raons de seguretat públics. El text modifica fins a sis lleis, especialment la Llei General de Telecomunicacions, i un decret llei.

Enmig de fortes crítiques, el decret es va aprovar a la diputació permanent del Congrés amb l'abstenció de Podemos

El conseller de Polítiques Digitals va titllar el decret de "155 digital" i va retreure al govern espanyol que es tractava d’una iniciativa “inacceptable i inadmissible”. Puigneró ja va anunciar el 3 de gener que si no prosperaven altres vies a través d'una negociació amb l'Estat per corregir el text, el Govern recorria al TC.