El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat en una entrevista a Onda Cero que el Consell de Ministres aprovarà aquest dijous un decret per lluitar contra la “república digital” catalana que impulsa el conseller Puigneró, perquè “no hi ha independència offline ni online”. "L'Estat serà igual de contundent al món real com al digital".

Segons Sánchez, el decret obligarà totes les administracions de l’Estat a utilitzar servidors ubicats a Europa, i no a “paradisos digitals”.

Es tracta, segons Sánchez, d’evitar un “ús espuri” de les dades, “com tenim una intuïció que fa la Generalitat”. Sánchez també ha apuntat que si arriba un moment que a la societat catalana hi ha més independentistes que no independentistes, per a ell “no canvia res”.

Servidors fora de la UE

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo ha justificat per raons de “seguretat” i a la proximitat de les eleccions el fet que l’executiu aprovi el decret a poques hores de l’inici de la campanya electoral. Malgrat que la vicepresidenta ha esquivat la qüestió quan se li ha preguntat en roda de premsa, fonts de La Moncloa han explicat després que l’executiu té coneixement que la Generalitat disposa en els moments actuals de servidors fora de la UE.

El decret té rang de llei i es publicarà al BOE el dimarts, i no aquest divendres, perquè ha patit “petits ajustaments al Consell de Ministres”, segons Calvo. De fet ha estat el mateix  Pedro Sánchez qui l’ha portat en mà al Consell de Ministres, un fet que segons la vicepresidenta és “habitual” i no té res d’excepcional.

Segons la documentació que ha facilitat La Moncloa el decret incorpora mesures per reforçar el DNI espanyol com a única eina d’identificació. Segons Calvo apuntala el seu caràcter “exclusiu i excloent” i és l’únic document amb valor suficient d’acreditació sobre la identitat i les dades del titular.

En segon lloc, el decret estableix que les administracions espanyoles tenen l’obligació de les administracions espanyoles d’ubicar les dades de què disposen en servidors de la UE, i no de fora. Això és, segons Calvo, per garantir l’accés a les dades i evitar que existeixin dades en “paradisos digitals”.

Aposta per la digitalització

El projecte de "república digital" desenvolupat pel conseller Puigneró es basa en cinc eixos que passen per apoderar la ciutadania, tenir un territori cohesionat amb infraestructures i ciutats intel·ligents, una administració oberta i eficient, un país cibersegur i la innovació com a motor econòmic.

Pel conseller, aquest model es pot aplicar a Catalunya perquè té les condicions per ser un referent en l'àmbit digital perquè compta amb un teixit productiu, talent i un ecosistema innovador.