Just fa un any que el Parlament va investir Pere Aragonès com el 132è president de la Generalitat, el passat 21 de maig del 2021. La investidura va ser possible pels pactes que ERC va assolir per separat amb Junts i la CUP. Ara, 365 dies després, el Govern calcula que el 92% de les mesures pactades amb la CUP ja està en marxa. En canvi, els anticapitalistes discrepen d'aquesta xifra i posen un suspens al compliment del pacte, motiu pel qual mantenen la qüestió de confiança a Aragonès per al 2023. Una qüestió que el Govern rebutja perquè els cupaires van dir "no" als pressupostos.

Un document intern de l'executiu català al qual ha tingut accés l'ACN revela que el 60,8% dels compromisos entre ERC i CUP ja s'està executant, el 24,3% s'han planificat i el 6,7% s'han conclòs. Un total del 91,8%, per ser exactes. Aquest mateix percentatge era del 80% el novembre del 2021, segons el Govern. Així doncs, el compliment dels acords ha avançat en dotze punts en aquests últims set mesos. En xifres absolutes, es comptabilitzen 71 accions concretes pactades amb la CUP. Cinc d'aquestes ja s'han conclòs (el 6,7%), divuit s'han planificat per executar-les (24,3%) i quaranta-cinc s'estan executant. Aleshores, sis dels compromisos amb la CUP encara no s'han iniciat (8,1%).

Les prioritats del Govern i els retrets de la CUP

El principal obstacle del Govern per al compliment del pacte amb els anticapitalistes és el cost econòmic de les mesures, d'acord amb la informació servida per l'ACN. Fonts de l'executiu apunten que l'economia és el gran problema per tirar endavant els acords programàtics, en un 29,79% del total. En canvi, situen en només un 10,64% el risc polític com a obstacle per al compliment del pacte. Segons aquesta llista, la principal prioritat és desplegar un pla de rescat social per garantir drets i la cohesió social (24,05%), així com les polítiques d'habitatge i salut (un 12,66% ambdues) i l'ordre públic (10,13%). El Govern considera menys urgents els acords vinculats al municipalisme i la renda bàsica universal, amb un 5,06% en ambdues accions.

Però fonts de la CUP consultades per l'ACN neguen que l'acord amb ERC per a la investidura d'Aragonès s'executi al ritme que defensa el Govern, fins al punt que posen un suspens al grau de compliment dels compromisos i acords programàtics. En aquest sentit, han recordat que serà difícil que aprovin els pressupostos del 2023 si són com els d'aquest 2022. A més, lamenten que no s'hagi produït cap avenç respecte de la confrontació democràtica contra l'Estat a partir de l'acumulació de forces. Només reconeixen avenços en la internacionalització del 061 i en la renda bàsica universal, tot i que critiquen que aquesta última ja no sigui una prioritat de l'executiu català. També critiquen la lentitud per plasmar els acords sobre una energètica pública i la recuperació de centrals elèctriques. Alerten sobre el pla de rescat social: si bé s'han reduït les ràtios a l'educació primària i secundària, no se n'ha augmentat el personal. Tampoc s'ha creat el grup de treball juridicopolític que ha de fer seguiment i propostes pel desenvolupament i concreció de l'empoderament democràtic i la conquesta social. Finalment, retreuen que el Govern no ha fet cap proposta després que el TSJC tombés el protocol sobre desnonaments.