48h després d'haver-lo rubricat, el document que recull l'aliança entre ERC i la CUP per a la investidura, la virtual entrada al Govern dels anticapitalistes i la garantia d'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2021 s'ha fet públic. L'essència del text, adjunt a continuació, és el compromís d'avançar en la concreció dels acords descrits sempre des de l'estricta vigilància del seu compliment. Així, per exemple, destaca la qüestió de confiança a que se sotmetrà Pere Aragonès a mig mandat per renovar les bases de l'entesa. En el mateix horitzó, 2023, es valoraran els treballs realitzats, si és que n'hi ha hagut i encara és viva, de la taula de diàleg amb l'Estat.
"Aquest acord es regirà per una proposta de treball en comú per etapes que han començat amb la constitució del Parlament, seguiran amb la investidura de la Generalitat i aniran aprofundint-se a mesura que la legislatura avanci i els diversos acords presents es vagin acomplint o bé es vagi avançant en la seva consecució en funció de la seva calendarització", conclou el text. Alhora es deixa clar que el pacte és "reversible" en cas que no s'avanci.
Marge a la taula de diàleg fins al 2023
El document consta de 16 pàgines que són molt més concretes en el terreny de les polítiques socials que no pas en el full de ruta independentista. Sobre l'eix nacional, s'expressa que la CUP no comparteix l'estratègia de diàleg amb Madrid però la respecta i hi donarà "cert marge" des de "la crítica i l'escepticisme", amb el compromís de donar-hi una oportunitat sempre que aquesta no divagui i s'eternitzi. A la vegada, es deixa clar que cadascuna de les dues formacions tindrà el seu propi guió al Congrés. Els anticapitalistes avancen que "mantindran una posició d'oposició clara al PSOE".
ERC i la CUP s'emplacen a convocar al més aviat possible l'òrgan de coordinació entre partits independentistes i entitats, que anomenen "taula de direcció estratègica". Aquest espai ha servir per traçar les línies estratègiques, preparar les condicions pel nou embat democràtic amb l’Estat, "preferentment un referèndum", i s’haurà d’acordar com s’estableix la coordinació entre tots els espais existents, com el Consell per la República o l’Assemblea de Càrrecs Electes.
Oberts que la CUP entri al Govern
De l'acord se'n desprèn la possibilitat que, encara que no sigui d'entrada, la CUP pugui entrar a formar part del Govern de la Generalitat si comprova que s'han anat complint els punts pactats en el document acordat. Literalment diu que "ERC i la CUP-UNPG també acorden treballar en els propers temps perquè aquest acord global pugui anar-se concretant en aspectes més detallats i compromisos més concrets per fer-lo avançar cap a escenaris de col·laboració que eventualment puguin suposar uns acords en (1) la constitució del Parlament i la investidura del futur President de la Generalitat; (2) l’estabilitat parlamentària; (3) la participació al Govern de la CUP, tot en funció del nivell d’acord i entesa i la concreció de l’agenda política del Parlament i el Govern".
Més endavant s'apunta que "seran aquestes concrecions dels compromisos acordats les que generaran una implicació major entre ambdues forces així com en la garantia de la governabilitat". Tenint en compte que l'element bàsic de tot govern per poder aplicar les polítiques projectades en el document són els pressupostos, "la CUP es compromet a treballar per facilitar la governança en totes aquelles qüestions vinculades als compromisos adquirits i que els impliquin de forma concreta, incloent-hi l’estabilitat pressupostària, si aquests s’hi veuen reflectits".
Energètica pública
En relació a les mesures concretes en matèria social, els dos partits recullen diverses propostes suggerides públicament per la CUP aquestes setmanes. Per exemple, en ordre públic la suspensió de l'ús de bales de foam i la retirada de la Generalitat com a acusació particular contra activistes —llevat dels casos de lesions acreditades—. També es comprometen a crear una banca pública, construir el marc normatiu per a la remunicipalització de serveis públics com l'aigua i l'impuls d'una energètica pública.
El document posa el focus en les iniciatives necessàries per garantir el dret a l'habitatge, tals com la no intervenció de la Brimo en desnonaments o el foment de la "llei dels contractes de lloguer” que allargui la durada dels contractes, estableixi pròrrogues automàtiques, prohibeixi repercussió d'honoraris a arrendataris i reconegui a les organitzacions socials que defensen els drets dels arrendataris capacitat específica per actuar en defensa d’aquests drets. Sobre Salut, s'exposa, entre d'altres, el compromís de destinar el 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària.
En les properes hores, les bases de la CUP hauran de decidir si avalen o no l'acord assolit amb Esquerra Republicana. Serà en una assemblea aquest dimecres. Els resultats es donaran a conèixer l'endemà, precisament la vigília del debat d'investidura.