L'avís que els pressupostos seran l'autèntica qüestió de confiança al govern de Pere Aragonès fa dies que corre pels despatxos de l'executiu. Forma part de l'estratègia de pressió a la CUP, amb l'avís que aquell pacte els obliga a garantir l'estabilitat pressupostària i, per tant, si els cupaires no compleixen aquest punt, el Govern es veuria deslliurat de la resta de compromisos, inclosa la qüestió de confiança d'Aragonès a mitja legislatura. Això no obstant, públicament el Govern manté les formes i la portaveu, Patrícia Plaja, s'ha espolsat la possibilitat d'una no entesa amb els anticapitalistes, que ha reduït a un "futurible" en el qual s'ha negat a entrar.

"Hi ha hagut reunions, s'estan fent reunions i es faran més reunions. Confiem arribar a l'aprovació dels pressupostos amb la CUP", ha insistit fins a tres cops la portaveu. Plaja ha reiterat igualment que l'executiu està complint el pacte amb el grup anticapitalista, ha insistit que en només 5 mesos ha posat ja en marxa o planificat el 80% dels compromisos, i que la meitat de les accions acordades depenen de l'aprovació dels comptes de l'any vinent. Per tot plegat, ha insistit cada cop que se li ha preguntat assegurant que "el missatge és molt clar", que el govern "vol aprovar els pressupostos amb la CUP", i no només això sinó que estan "convençuts que podran arribar a l'acord".

Això no treu, però, que el trencament de l'acord tingui conseqüències en la relació entre els dos partits. De fet, entre els socis de Govern ha provocat sorpresa les declaracions de la diputada Eulàlia Reguant en el sentit que una negativa dels cupaires a recolzar els pressupostos no hauria de fer saltar pels aires el pacte tancat per a la investidura de Pere Aragonès.

Consell de Garanties

Més contundent ha estat la portaveu del Govern en ser preguntada sobre la possibilitat que Ciutadans porti el projecte de pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries, la qual cosa en podria alentir l'aprovació durant un mes. Ha assegurat que és una "irresponsabilitat", que no hi ha cap raó fonamentada per recórrer la Llei Pressupostos ni la llei d'Acompanyament al Consell de Garanties Estatutàries, i ha reduït aquesta possibilitat a partits que busquen notorietat amb "maniobres" que perjudiquen els ciutadans. Plaja ha insistit que començar l'any amb els pressupostos aprovats és no només la voluntat del Govern sinó una "necessitat real del país", que afecta des de la sanitat i l'educació fins als projectes dels ciutadans.

La portaveu ha fet aquestes valoracions en la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària del Govern que ha aprovat avui la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos, avantprojecte de llei de mesures fiscals, financeres i legislatives, que es tramitarà per via d'urgència igual com els comptes del Govern.

 

A la imatge principal, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, el president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró / Rubén Moreno