Un dia després de la presentació del projecte dels pressupostos de la Generalitat, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat que els hi agradaria poder aprovar-los o bé abstenir-se perquè "és el millor que li passaria a aquest país", per això ha afirmat que negociaran amb el Govern fins a l'últim moment i que no hi renunciaran. 

Aquesta voluntat de poder mantenir l'estabilitat de la legislatura per part dels dirigents cupaires haurà de fer front, però, al que decideixin les bases aquest cap de setmana en múltiples assemblees on es plantejaran dues preguntes obertes respecte al proper tràmit que han de passar els pressupostos, el debat a la totalitat. Així, tota la militància està citada a posicionar-se sobre dues opcions: presentar una esmena a la totalitat o abstenir-se en aquesta votació per facilitar la tramitació dels comptes.

"Hem dit que no renunciàvem a ser-hi, però serà la militància qui decidirà", ha dit Reguant en una entrevista a Catalunya Ràdio, en la qual no ha entrat a valorar el contingut dels comptes més enllà d'afirmar que el fet que tres de cada quatre euros es destinin a despesa social "no és cap novetat, més faltaria". Ha apuntat, però, que el principal escull per a l'aprovació és que "hi ha un acord d'investidura" que no s'està recollint en el text. 

Ha advertit també que un tema que volen analitzar és "què tenen aquests comptes, que els fan tan atractius per al PSC?". Perquè segons Reguant, si els pressupostos recollissin un gir a l'esquerra, una transformació profunda i un horitzó independentista, tal com reclamen els anticapitalistes, "no serien atractius" per als socialistes.

Efectivament un cop el Govern va presentar els pressupostos, el PSC va continuar mantenint la seva mà estesa per aprovar-los, criticant petits punts concrets com la inversió en indústria, empresa i recerca, i va demanar a l'executiu que deixi de buscar el suport dels anticapitalistes. Sobre això doncs, Reguant ha assegurat que als comptes "hi ha petjades" que responen "als interessos del PSC i la patronal". 

Aprovar-los sense la CUP

Si bé la prioritat que ha anat anunciant el Govern en l'últim més és aprovar els comptes amb la CUP, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha dit aquest matí en una entrevista a TV3 que la voluntat efectivament és aprovar-los amb els cupaires, però no ha tancat la porta a buscar alternatives si no és possible. Sigui com sigui, ha pressionat els anticapitalistes perquè, com a mínim, s'abstinguin.

Reguant doncs ha valorat aquest escenari, en el que finalment la militància optés per una esmena a la totalitat i deixar de negociar. Per la diputada, això no suposaria en cap cas que l'acord d'investidura amb ERC saltés pels aires: "Per nosaltres no hauria de significar això. Era un acord d'investidura i no de legislatura". 

I en aquest sentit tampoc ha tancat les portes a entrar a govern: "En la mesura que el Govern avanci en la confrontació amb l'Estat, té sentit que la CUP hi sigui", això sí, sempre també que l'executiu no faci polítiques que responguin als interessos de les elits ni als macroprojectes que interessen "a Foment". 

Per últim, preguntada sobre si avui dia el president de la Generalitat, Pere Aragonès, superaria una moció de confiança, ha reconegut que seria "complicat", i en aquest sentit ha tornat a reclamar al Govern que torni al punt de partida marcat en l'acord d'investidura.

A la imatge destacada, la diputada Eulàlia Reguant / ACN