El Govern ha fet arribar aquesta tarda una nova proposta a la CUP per intentar aconseguir que aquest grup avali els pressupostos per al 2022 que la setmana vinent hauran de superar el debat de totalitat. En aquesta darrera proposta, l'executiu inclou incorporar compromisos en el sentit de no assumir cap cost nou per a la Generalitat en el projecte CRT-Vilaseca (Port Aventura) i sobre la no formalització de la candidatura del Jocs Olímpics d'Hivern sense l'acord del territori.

CRT
- sobre la no formalització de la candidatura del Jocs Olímpics d'Hivern sense l'acord del territori.

El text, d'11 pàgines, també incorpora reclamacions dels diputats anticapitalistes sobre l'actuació de la BRIMO i ARRO, i la retirada de la Generalitat d’aquells casos en què figura com acusació particular en què no es constati lesió de cap treballador o treballadora pública o no se’n pugui acreditar l’autoria. La CUP ha fet arribar aquesta nit aquesta darrera proposta a la militància perquè les seves assemblees la puguin debatre al llarg del cap de setmana.

 

El text preveu incloure una disposició addicional a la Llei de Pressupostos que estableixi que la Generalitat "no assumirà, en cap cas, cap cost en concepte de Centre Recreatiu i Turístic de Vilaseca".

Així mateix, una altra disposició addicional especificaria que "el Govern no formalitzarà cap candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern fins que no s'hagi realitzat la consulta ciutadana sobre aquest projecte prevista durant l'any 2022". Precisament, el pressupost de Presidència incorpora 800.000 euros per a la celebració d'un procés participatiu.

BRIMO i ARRO

En el capítol de seguretat el Govern declara que "comparteix que s’ha de limitar tant com sigui possible el recurs a les unitats ARRO i BRIMO en els desallotjaments, essent la millor manera el recurs a tots els instruments de què es pugui disposar per actuar preventivament; però sense oblidar el necessari compliment del mandat de protecció de la comitiva judicial”.

L’executiu es compromet a “desplegar un protocol normalitzat de treball dels Mossos d’Esquadra per a casos d’actuacions sota mandat judicial durant un desallotjament, que reforci la capacitat del cos per detectar anticipadament situacions de vulnerabilitat i sota els principis de mínima intervenció i proporcionalitat”.

En aquest sentit es monitoritzarà l’evolució dels casos en què s’acabi precisant la intervenció de l’ARRO o la BRIMO.

També es recull l’eventual internalització del 112; la retirada de les acusacions particulars de la Generalitat en 7 casos arran dels aldarulls del 30 de gener del 2018, que avui ja s’ha fet efectiva; i la revisió sistemàtica dels procediments oberts en què la Generalitat està personada com a acusació particular per tal de "fer efectiva la retirada d’aquells que no es constati lesió de cap treballador o treballadora pública o no se’n pugui acreditar l’autoria”.

Habitatge i Salut

El text recull les propostes en política d’habitatge, a les quals el Govern destina per al 2022 un total de 749 milions d’euros, la qual cosa representa un increment de 410 milions respecte al darrer pressupost. La proposta aborda l’acceleració de construcció d’habitatge destinat a lloguer social amb una partida de 80 milions que permetrà construir 2.000 nous habitatges, i els ajuts a pagament de lloguer fins a beneficiar 53.000 famílies.

En l’àmbit de Salut, recull el capítol de la llei d’acompanyament sobre la internalització del servei 061 Salut Respon, a través d’una disposició addicional. La proposta assenyala així mateix, les mesures d’enfortiment de l’atenció primària.

Educació

En educació, apareix la reducció de ràtios progressiva als cicles d’infantil i primària, de 25 a 20 alumnes per aula, els 1.545 nous professionals, i la reducció de la ràtio a P3, fins a 20 alumnes per aula, la qual cosa implicarà la creació de 493 nous grups de classe i un increment de 56,8 milions d'aquesta partida del pressupost. També en aquest apartat apareix la gratuïtat progressiva dels ensenyaments de 0 a 3 anys, començant pel nivell P-2 el curs vinent i la millora de les escoles bressol.

En política social apareix el pla d’abordatge per combatre la pobresa energètica i de garantia de serveis mínims, amb la qual cosa la partida passarà de 7,2 a 13 milions d’euros; i la modificació de la renda garantida de ciutadania, amb un increment d’11 milions de la dotació per arribar a 230.000 beneficiats; a més de 13,9 milions per pal·liar el sensellarisme.

En política energètica es crea la partida de 500.000 euros per posar en marxa les tasques de disseny i desplegament de la companyia energètica pública que haurà de produir-se durant el primer semestre de l’any 2022. “El primer encàrrec d’aquesta companyia pública serà establir el pla de treball per al període 2022-2024 que haurà d’incloure, com a mínim, les vies per iniciar la producció, el rescat, el transport, la comercialització, la participació en comunitats i les dotacions pressupostàries per portar-ho a terme”.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, aquest matí al Pati dels Tarongers abans de la reunió extraordinària del Govern per aprovar la llei d'acompanyament / Rubén Moreno