La negociació pels pressuposts entre el Govern i els partits avança a ritmes diferents. S'ha pogut comprovar aquest dimecres, quan la delegació de l'executiu s'ha reunit amb representants dels comuns, del PSC i de Junts, en aquest ordre, a última hora del matí i primera hora de la tarda. Un enfilall de trobades que tan sols ha servit per evidenciar en quin punt es troba cada partit. I, amb Junts, les coses podrien estar millor que no pas semblava fa unes setmanes.

Si bé els de Borràs i Turull han volgut refredar expectatives, fonts del Govern han confirmat que, durant la reunió d'avui, hi ha hagut avenços clars. Junts encara no ha fet públic el seu decàleg de demandes, com sí que van fer els comuns la setmana passada, si bé l'exconseller Jaume Giró ha avançat en una entrevista aquest matí quines són algunes de les línies mestres en què pensen: partides per l'escola concertada, la protecció de la llengua i una reducció de l'IRPF. El document amb les prioritats es publicarà en els pròxims dies, després de passar per l'executiva, però avui ja ha sobrevolat la reunió pels pressupostos, de manera que la delegació del Govern ha pogut conèixer quines seran algunes de les demandes. És per això que fonts del Govern asseguren que la trobada ha estat positiva, si bé admeten que hi ha algunes prioritats de Junts que no podran assumir.

La versió oficial del partit, això sí, és força allunyada de la que fa l'executiu. En una línia similar a la que ha expressat el grup en les darreres rodes de premsa, Junts ha exigit més sobre els continguts i sobre el calendari de presentació dels comptes, així com conèixer quines són les prioritats polítiques de les conselleries. En un comunicat, han assegurat que encara no han compartit amb el Govern cap document de demandes, però no han tancat la porta a fer-ho. De fet, només posen un condicionant: rebre concrecions. "Quan disposem de la informació sobre les prioritats dels departaments, ho analitzarem i presentarem la nostra proposta", han afirmat. Entre totes dues parts, doncs, existeix una línia de diàleg oberta per salvar els pressupostos.

Més a prop dels comuns que del PSC

La situació en què es troba Junts ara mateix els apropa més als comuns que al PSC. La trobada amb els comuns, que ha estat la quarta centrada en els pressupostos, ja ha permès avançar en matèries concretes. De fet, la d'avui ha estat bàsicament un "monogràfic" centrat en les propostes d'energia que els de Jéssica Albiach ja van fer públics en el seu decàleg la setmana passada. Amb aquest informe a la mà, ambdues parts ja han pogut abordar algunes de les demandes específiques per incloure-les al que ha de ser el projecte final de pressupostos. En canvi, amb els socialistes les sensacions són més negatives. Mentre que el PSC espera que el Govern faciliti més informació i detalli la taula de treball per poder dibuixar les seves prioritats, l'executiu vol tot el contrari: que els de Salvador Illa comparteixin ja les seves demandes (com han fet els comuns i farà aviat Junts) per poder debatre-les i incorporar-les a l'acord dels comptes. Unes incongruències que evidencien com les dues parts es troben en dinàmiques diferents i allunya, per ara, el PSC dels pressupostos.