Junts rebla el clau. La portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, ha revelat aquest dimecres que Junts també seurà a la taula amb el Govern dimecres. I és que l'executiu mantindrà al llarg d'aquesta jornada un enfilall de trobades amb els tres principals partits que semblen disposats a negociar els pressupostos per tal d'encarrilar les negociacions, juntament amb el PSC i els comuns.

Sales ha afirmat que la formació anirà a la reunió amb voluntat negociadora. "Esperem rebre una concreció que permeti avançar", ha dit, en una retòrica que recorda també la dels socialistes i els liles. Tots tres partits s'han queixat que l'executiu encara no ha facilitat dades específiques sobre el projecte dels comptes i que, per tant, van encara perduts i molt endarrerits si la intenció és comptar amb el seu suport. "Hem demanat concrecions per saber quines polítiques vol aplicar. Volem conèixer més detalls", ha dit la portaveu de Junts, advertint que, si no arriben, serà la directiva qui decidirà el posicionament del partit.

 

Ara bé, la trobada es produirà novament amb els ànims calents, després de la sortida de Junts de l'executiu. Aquest dimarts, Sales ha tornat a fer gala del nou plantejament d'oposició del partit carregat amb contundència contra el president Pere Aragonès. "Tenim la sensació que el seu govern condiciona el ritme dels pressupostos catalans als calendaris de negociació entre ERC i el PSOE", ha llançat. Tots dos partits es troben enmig d'un intercanvi d'interessos en matèria de comptes i sedició que aquest dijous superarà el seu primer escull amb una votació al Congrés dels Diputats. La portaveu de Junts ha anat més enllà, acusant Aragonès i el seu partit de tenir una "actitud sucursalista". "ERC està més pendent dels acords amb el PSOE que dels reptes i les necessitats de Catalunya". I ha advertit que el seu grup no farà de "comparsa".

Ple monogràfic del català

D'altra banda, Junts ha tornat a insistir en la necessitat de celebrar un ple sobre el català al Parlament. Precisament només un dia després de conèixer-se que un total de 26 escoles catalanes apliquen la sentència del 25% dictada pel TSJC, Sales ha acusat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray de "no complir la seva paraula", malgrat no posicionar-se sobre si hauria de dimitir. De tota manera, la proposta de Junts ha volgut centrar-se en presentar una moció per celebrar un ple monogràfic sobre la llengua abans d'acabar el període de sessions. "Reiterem la necessitat perquè se celebri amb la màxima celeritat", ha advertit. "Instem el Govern a presentar al Parlament un pla sistematitzat, calendaritzat i pressupostat d'impuls de l'ús social del català en tots els àmbits, també a l'escola". Amb tot, la portaveu ha volgut insistir en la necessitat que l'executiu basteixi un mur davant les intervencions del TSJC, demanant al Govern "determinació, consens i accions per afrontar l'atac judicial contra el català" a les aules.