Els comuns donen un cop a la taula. L'actitud del Govern de la Generalitat a l'hora de negociar els comptes no ha agradat als de Jéssica Albiach. De fet, la líder del partit ha recriminat la "lentitud i passivitat" de l'executiu en aquesta matèria, i que ja ha significat una pròrroga tècnica dels comptes, que no arribaran l'1 de gener, i una negociació amb la resta de grups parlamentaris que ha avançat poc en les últimes setmanes. Tot això, malgrat que els comuns s'han ofert reiteradament a Pere Aragonès per tal de reunir-se i tancar un acord el més aviat possible. Ara, davant la negativa de l'executiu, els liles passen a l'ofensiva. "Movem fitxa amb un contingut propi i propostes per actuar contra l'augment del cost de la vida i l'emergència climàtica", ha anunciat Albiach.

I és que els comuns han decidit que ha arribat l'hora de prendre la iniciativa enfront les deficiències de l'executiu. Aquest divendres, el partit es reunirà amb el Govern, una trobada que servirà per encetar el diàleg seriós en aquesta matèria, després de dues reunions que consideren tan sols "exploratòries". "Demà, per primer cop, seurem a negociar amb les propostes i el contingut que nosaltres aportarem", ha assegurat Albiach. Un programa propi, sota el lema 'Tenim un pla', amb set eixos principals que servirà com a "base" per la negociació dels comptes, i que tenen un objectiu clar: protegir les classes mitjanes i treballadores del país de l'impacte directe de la crisi. "Davant d'un Govern sense rumb propi, erràtic, tenim un pla per a les pròximes generacions", ha advertit la líder dels comuns, afegint que els pressupostos només han de ser un primer pas per avançar cap a una Catalunya solidària, sobirana, en què l'habitatge sigui un dret, i en què la sanitat i l'educació no acabin en mans privades.

Albiach no ha desaprofitat, doncs, l'oportunitat per criticar l'actitud de l'executiu, i llançant un avís contundent. "El Govern en minoria no pot continuar actuant com si fos un Govern de coalició. S'ha acabat l'excusa de Junts", mentre que també ha avisat que Aragonès no pot donar per fet el suport dels comuns als comptes. "No donarem un xec en blanc". Per la seva banda, el diputat dels liles Joan Carles Gallego ha remarcat que ells volen uns pressupostos "orientats a l'esquerra" i que estan disposats a arremangar-se per aconseguir-los. "Ara cal veure si el Govern està disposat a fer-ho. Si arrosseguen els peus, ho tindrem malament", ha lamentat, assenyalant que serà important arribar a un acord a mitjans de desembre, a tot estirar, per evitar una pròrroga definitiva.

Set línies estratègiques

En el seu programa propi que els comuns ja han enviat a l'equip negociar del Govern, hi ha set punts bàsics: un escut social de 1.000 milions d'euros contra la crisi econòmica i inflacionària, avançar en la sobirania energètica, fer possible l'accés a l'habitatge, convertir Catalunya en "un país de trens", protegir la sanitat pública i l'educació pública, i assolir una solidaritat fiscal. Entre altres mesures concretes, els de Jéssica Albiach volen incrementar l'impost de patrimoni i incorporar-ne per als grans vaixells i les activitats econòmiques que generen gasos d'efecte hivernacle. També reclamen avenços en la reducció del temps d'espera als centres sanitaris, crear unitats antidesnonaments en col·laboració amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants, recuperar els 32.800 pisos buits en mans de la banca i fons voltors, ampliar en 5.000 el parc d'habitatges públics, erradicar el sensellarisme, incorporar serveis d'alta velocitat entre Barcelona i altres ciutats de la regió, i implantar plaques solars a llars vulnerables i en comunitats de veïns.