Amb comptagotes. Així estan avançant les negociacions pels pressupostos que han engegat el Govern i el PSC. Totes dues parts s'han tornat a trobar aquest dimecres per abordar els comptes de l'any vinent, la tercera ocasió que ho fan des que van encetar les reunions ara fa poc més de dues setmanes. Però la novetat d'avui és que, un cop més, no hi ha novetats.

L'executiu de Pere Aragonès celebra durant aquesta jornada un enfilall de trobades amb els principals grups parlamentaris que se situen com a possibles socis pels pressupostos. Després de la sessió de control al Govern d'aquest matí, una delegació governamental ja s'ha reunit amb els comuns per abordar la seva quarta trobada, evidenciant així la prioritat que tenen els de Jéssica Albiach. Els següents a la llista han estat els socialistes, que han arrencat la seva trobada a les 16 hores, i han tornat a situar-se per davant de Junts en l'ordre cronològic.

El PSC reclama més documentació per presentar propostes

Però, malgrat aquesta suposada primacia pel PSC, la delegació socialista no ha pogut celebrar cap avenç notable. De fet, s'han trobat a la mateixa pàgina que ha denunciat aquest matí el cap de l'oposició, Salvador Illa, qui ha recriminat a Pere Aragonès la seva actitud en la negociació pels pressupostos. El líder socialista, davant del Parlament, s'ha queixat que les converses mantingudes no es poden qualificar de "negociació", perquè ni tan sols se'ls lliura la documentació que sol·liciten. "Vostè sabrà amb qui compta. Amb nosaltres, d'aquesta manera, no", ha etzibat. El president de la Generalitat ha rebatut que els faran arribar els documents 

Fonts dels socialistes han reiterat després de la reunió que encara no han rebut la informació "bàsica i elemental" del marc pressupostari. "Ens han donat les grans línies generals, però no coneixem els detalls", han dit, lamentant que no es treballa amb bona fe. Amb tot, el PSC no ha vist gaires avenços en la trobada, que emmarquen encara en una fase de "tempteig" i en un moment "molt inicial" d'elaboració del pressupost. Les mateixes fonts han reconegut que tenen la sensació que el Govern vol que s'enviïn "quatre coses" per incorporar al projecte dels comptes. "Aquest no és el plantejament que volem per la negociació. No presentarem les nostres prioritats fins a tenir el marge qualitatiu i quantitatiu".

Aquesta valoració, però, no encaixa amb la que han compartit fonts del Govern, que asseguren que ja han compartit amb els socialistes "tota la informació necessària", com ara les grans xifres i els repartiments que toquen a cada departament, i que els comuns no tenen més dades. "Estem donant més informació que la que ens dona l'Estat per negociar els seus pressupostos", han dit les mateixes veus. Amb tot, s'ha dibuixat el motiu pel qual estan encallades les negociacions. Mentre que el PSC espera un projecte detallat per poder sumar-hi les seves peticions, el Govern ho planteja d'una manera diferent: volen rebre les demandes dels grups per debatre-les i incorporar-les a l'acord final. "El més normal seria que ens presentessin ells les propostes. No volem construir tot un pressupost per després negociar-lo".

Amb els comuns hi ha entesa

Si el Govern i els socialistes estan en dues dinàmiques diferents, les relacions entre l'executiu i els comuns flueixen més còmodament. La trobada d'aquest matí ha escapat acaparada per un "monogràfic" de propostes sobre energia. I és que els de Jéssica Albiach ja van anunciar la setmana passada tot un programa que havia de servir com a base per la negociació pressupostària amb set eixos estratègics principals, un dels quals era l'àmbit energètic. El Govern, doncs, ha pogut entrar en un debat real amb els comuns per negociar diverses demandes dels liles i plantejar la seva incorporació a l'acord final, ja que comparteixen posicionaments "similars" en energia, segons fonts de l'executiu. El fet que els comuns sí que hagin plantejat un decàleg de demandes, a diferència dels socialistes, és precisament l'element que ha facilitat l'impuls de les negociacions entre totes dues parts. I també la concreció de més reunions aquesta setmana i la següent.