Des del passat 30 d'octubre que Catalunya es troba novament en stand by per frenar l'expansió de la pandèmia del coronavirus, deixant el comerç, la restauració i la cultura tocats de mort. Durant les darreres setmanes, la mala maror latent entre els socis de Govern ha tornat a supurar arran dels errors en la gestió de diverses iniciatives. Una de les més flagrants, la dels ajuts als treballadors autònoms. Els responsables polítics d'aquell desgavell han demanat disculpes. Més enllà de les declaracions, però, l'executiu vol esmenar l'error amb una nova prestació "permanent i amb una dotació pressupostària molt més gran". 

Així ho ha fet públic aquest dimecres el vicepresident Pere Aragonès, en seu parlamentària. Conscient de l'allau de retrets que l'esperava per part de l'oposició, el màxim responsable del govern de la Generalitat duia sota el braç un anunci. Que per pal·liar el caos de la setmana passada, els autònoms comptaran en els dies vinents amb un "suport continuat, no d'emergència". 

La polèmica subvenció aprovada dies enrere sumava en total 20 milions d'euros a repartir entre gairebé mig milió d'autònoms, els que hi ha a tot Catalunya. Cadascun dels afortunats que, després d'hores de saturació, van aconseguir entrar al procés de tramitació, pot accedir a un màxim de 2.000 euros. Segons ha explicat el conseller de Treball, de moment ja hi ha 2.500 persones que han començat a cobrar. 

Arribar al 100% de bars i restaurants

A l'espera de més concrecions, el conseller d'Empresa i Coneixement, de JxCat, ha avançat també que la setmana entrant engegaran una nova convocatòria d'ajuts públics per arribar "al 100% de bars i restaurants que ho demanin". Ho ha afirmat Ramon Tremosa durant la compareixença al Parlament, que ha reconegut que dies enrere la Generalitat no va saber respondre correctament al "col·lapse" per les peticions dels autònoms. Amb tot, tal com ha fet abans el titular de Treball, Chakir El Homrani, ha acusat el govern espanyol d'incompetent. "Podria haver fet més", ha afirmat. 

L'anunci arriba enmig d'una nova batalla entre els socis de Govern. ERC culpa JxCat d'haver filtrat interessadament, amb l'objectu de fer-lo ensopegar, el pla de desescalada ideat pel Departament de Salut, que piloten els republicans. Per fer palesa la indignació, els republicans han abandonat la reunió prevista per a aquest matí amb el Procicat on s'havien de pactar les mesures anti-Covid. Exigeixen a JxCat un pacte de lleialtat.