Els nous papers secrets sobre l'Operació Catalunya que va publicar aquest dilluns ElNacional.cat i que assenyalen directament l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, continuen portant cua. El Govern de la Generalitat, a través de la seva portaveu Patrícia Plaja, ha descrit les informacions com a "gravíssimes" i la "constatació d'unes activitats criminals des de les estructures de l'Estat i els seus fonaments, que durant anys es van convertir en clavegueres podrides". Per això, Plaja ha reclamat al govern espanyol que posi en marxa "tots els mecanismes que estiguin al seu abast" per aclarir els fets que van suposar la persecució de catalanes i catalans "pel simple fet de ser d'aquí".

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

El paper de Rajoy: "Si ho coneixia i no ho aturava, n'era còmplice"

Anant més enllà, la portaveu del Govern ha advertit l'Executiu de Sánchez que "qui no col·labori a fer que Rajoy doni totes les explicacions detallades es convertirà en còmplice perquè voldrà dir que no té la voluntat que s'aclareixi el cas". En la mateixa línia, ha insistit en el paper que tenia l'expresident del govern espanyol durant l'Operació Catalunya, que "podria saber que s'estaven cometent delictes per part de l'estructura policial". "Si ho coneixia i no ho aturava és que ho avalava i n'era còmplice", ha subratllat Plaja. Poques hores després que sorgissin les noves proves, Junts per Catalunya ja va anunciar que demanaria la compareixença de Mariano Rajoy al Congrés perquè l'expresident donés les explicacions pertinents. El mateix Pedro Sánchez va reclamar "arribar fins a les últimes conseqüències" en les comissions de l'Operació Catalunya per "esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica" de l'Estat espanyol. Aquest dimarts, el PSOE s'ha obert a fer comparèixer Rajoy al Congrés. 

Arribar fins al final, també per Pegasus

Plaja també s'ha referit a la decisió del govern espanyol de desclassificar els documents sobre l'espionatge que va patir el president Pere Aragonès a través del programari Pegasus. Segons ha recordat la portaveu de l'Executiu, el Govern feia mesos que demanava aquesta desclassificació i que, per tant, no és en cap cas un "motiu de celebració" per si mateix. "Fem un pas en la direcció del que tocava fer ja fa molts mesos", ha reflexionat Patrícia Plaja, tot assenyalant que la desclassificació dels documents "ratifica reiteradament que el que van negar des del principi va succeir", en referència a l'espionatge. "En un estat que es diu democràtic, aquestes coses no poden passar i el mínim que poden tenir és la voluntat que els responsables n'assumeixin totes les conseqüències, sigui qui sigui i siguin les que siguin”, ha conclòs, demanant el mateix per l'Operació Catalunya que pel cas Pegasus. 

Aclarir la delegació de competències en immigració 

Preguntada per l'acord entre Junts i el PSOE per la delegació de les competències sobre immigració, pactat la setmana passada a canvi de l'abstenció de Junts en la votació dels decrets del govern espanyol, Plaja ha inistit en què les versions dels dos partits són contradictòries, i per això els ha posat pressa perquè expliquin el seu abast. "Cal concreció de l'acord com més aviat millor", ha reiterat, després que la consellera Laura Vilagrà refredés la setmana passada l'acord.

En el mateix sentit, Plaja ha assegurat que la Generalitat vol tenir totes les competències, també les que fan referència a immigració, però que el debat sobre aquest tema no pot estar lligat al de la seguretat o la multireincidència. Sense referir-se directament a Junts per Catalunya, que ha apostat per expulsar els migrants multireincidents, Plaja ha asseverat que unint els dos debats "només alimenta el perillosíssim relat de l'extrema dreta i els partits xenòfobs". Per això, ha reclamat als col·lectius amb projecció pública tenir aquestes converses amb "dades a la mà", sent curosos, i evitant "fer-li el joc" als ultres.  

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!